Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Goda drycker utvinns ur björken

Publicerat torsdag 27 april 2006 kl 16.13

Just nu är det högsäsong för de som vill utvinna sav från björkar. För från björken som är Sveriges vanligaste lövträd, kan man framställa allt från hälsodrycker till champagne.

- Förr i tiden var det väldigt vanligt att man gjorde alkoholhaltiga drycker som öl och mjöd av saven, och idag görs champagne uppe i Åre och vodka i Östeuropa, säger Mattias Karlsson, från Rottne, som driver ett företag som gör produkter av björksav.

- Men det bästa och nyttigaste är att dricka den som den är, fortsätter han. 

Ur ett träd utvinns runt fem liter sav om dygnet under tre till fyra veckor. För att få ut saven, borrar Mattias Karlsson ett håll i tädets stam. Med hjälp av en slang och en plastpåse fångar han upp saven som är av flytande form och ser ut som vatten.

- Men det är godare än vatten, säger Mattias Karlsson, som berättar att det smakar som sötat vatten med lite nöt smak.

Ur ett träd utvinns runt fem liter sav om dygnet under tre till fyra veckor.

Förr i tiden just runt den 1 maj, drack människor björksav för att återhämta sig efter den långa vintern. Man blandade den då med grädde eller äggula för att, som man sa ”få extra märg i benen.”

- Det är vetenskapligt bevisat att den innerhåller en hel del nyttiga ämnen så som aminosyror och mineraler, säger Mattias Karlsson.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".