Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ingen ny skogspolitik efter Gudrun

Publicerat torsdag 27 april 2006 kl 16.52

Stormen Gudrun avslöjade inga brister i svensk skogspolitik, anser Skogsstyrelsen i en analys. Kostnaderna för stormen, om än stora, blev mindre än vad som först befarades.

Skogsstyrelsen har på regeringens uppdrag analyserat konsekvenserna av stormen som härjade södra Sveriges skogsbygder lördagen den 8 januari i fjol.

Genomgången visar bland annat att upparbetningen av den stormfällda skogen gått mycket snabbare än vad som förväntades. Virket har bättre kvalité och säljs till högre priser. Men de totalt 75 miljoner kubikmeter skog som skadades drog förstås stora kostnader ändå.

De samhällsekonomiska merkostnaderna för stormvirket beräknas till 10 miljarder kronor, 6 miljarder mindre än vad som beräknades i februari 2005.

Trots diskussionerna om skogsbrukets natur i stormens spår anser Skogsstyrelsen att skogspolitiken inte bör förändras.

Kunskap om hur skog stormsäkras finns. Främst handlar det om kända metoder som tidig gallring och röjning. Uppgiften nu är att se till att den används.

-Det måste vi bli bättre på, genom ökad rådgivning till skogsägarna, sade Skogsstyrelsens generaldirektör Göran Enander på torsdagen.

Han tror inte på någon ensidig lagstadgad metod för att minska riskerna, utan ser hellre en frivillig och mer mångfaldsbetonad utveckling.

Ekologiskt har stormen haft både bra och dåliga konsekvenser. Mer död ved i skogen lär bidra till ökad biologisk mångfald. Nu befaras dock urlakning av kväve och kvicksilver till vattendrag öka stort. Fosforutsläpp från lagringsplatser är en annan sådan befarad konsekvens.

De fenomen kräver pengar från regeringen för övervakning, anser Skogsstyrelsen. Pengar behövs också för att övervaka hur barkborrar, snyltbaggar, älg och rådjur påverkar skogen framöver.

TT
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".