Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Alarm om glutenallergi bland barn

Publicerat lördag 20 maj 2006 kl 08.47

Glutenintolerans bland barn är mycket vanligare än man tidigare har trott. Betydligt fler än tio barn per tusen har utvecklat sjukdomen, visar en studie av omkring 7 600 tolvåringar från Växjö, Lund, Norrköping, Norrtälje och Umeå.

-Det är alarmerande. Att så många som tio per tusen var diagnostiserade redan när studien började var i sig förvånande. Nu har vi hittat långt mycket fler barn, säger barnläkaren Anneli Ivarsson vid Umeå universitet som leder den undersökning som väntas bli klar under hösten.

Någon exakt siffra för hur många barn som drabbats vill hon inte ange ännu.

Glutenintolerans, celiaki, innebär att tunntarmens slemhinna skadas av gluten som finns naturligt i vete, råg och korn. Hos de yngsta barnen visar sig ofta symtomen i form av magbesvär och sämre vikt- och längdökning. Sjukdomen kan ibland finnas dold och orsaka problem som trötthet eller magbesvär. Obehandlad celiaki ökar risken att få olika följdtillstånd som depression, skelettskörhet och barnlöshet.

Allt vanligare

Tidigare betraktades glutenintolerans som en mycket ovanlig barnsjukdom. I mitten av 1980-talet skedde en kraftig ökning av antalet barn som insjuknade, vilket kan förklaras av ändringar i spädbarnskosten.

Orsaken var troligen att mängden mjöl i industritillverkad barnmat ökades.

Problemen har minskat sedan det i slutet av 1990-talet blev klarlagt att spädbarn bör börja med glutenhaltig kost gradvis medan de fortfarande ammar.

Kronisk sjukdom

Med den pågående studien hoppas forskarna kunna se om den spädbarnskost som rekommenderas i dag verkligen minskar risken för celiaki, eller om det bara är symtomen som minskar och att sjukdomen därför förblir oupptäckt.

Glutenintolerans är en kronisk sjukdom som behandlas genom att man håller en strikt glutenfri kost.

Om man misstänker att man har sjukdomen ska man vända sig direkt till vårdcentralen, enligt Anneli Ivarsson.

-Börjar man minska glutenhalten själv för att testa så försvårar man utredningen, säger hon.

Thomas Eriksson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".