Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Krishjälp till Libanon-hemvändare förbereds i Kronoberg

Publicerat tisdag 18 juli 2006 kl 16.04

Just nu förbereder kommunerna, landstinget och länsstyrelsen mottagandet av de personer från Kronobergs län som evakueras från Libanon.

Det handlar dels om stöd vid själva ankomsten och dels om fortsatt stöd i hemkommunen efter hemkomsten. Men hur många personer från Kronobergs län som försöker ta sig hem till Sverige just nu är ännu oklart, enligt Kronobergspolisen. Och inte heller kommunerna har kontroll över hur många personer det handlar om.

- Vi har inte fått några frågor från anhöriga eller från hemvändare ännu, däremot har vi fått indikationer via anställda om att det finns personer från kommunen som är i Libanon just nu, säger Christer Ulmås som är säkerhetsingenjör i Växjö kommun.

Han uppmanar alla som redan kommit hem, och som känner att de behöver samtalshjälp eller liknande, att höra av sig till respektive hemkommuns växel.

- Enligt Socialstyrelsens rapport som kom under måndagen är det inte så många av hemvändarna som har fysiska skador men däremot kan det finnas de som har psykiska, och med anledning av det har vi förberett våra psykosociala grupper så att de finns till hands för de som behöver hjälp, säger Christer Ulmås.

Toni Awadis från Växjö har sin bror med familj i Beirut, men brodern och hans familj avvaktar för tillfället med att försöka ta sig hem till Sverige.
- Vi har pratats vid på telefon och min bror har inga direkta planer på att lämna Libanon just nu, eftersom de befinner sig i ett område där Israel inte bombat hittills. Men det kan ju ändra sig snabbt. Säker går ingen nu när bomberna faller, säger han.

Att hjälpinsatser förbereds från hemmaplan är mycket bra, tycker Toni Awadis.
- Det måste vara en stor trygghet för de människor som kommer hem att veta att det finns hjälp att få och att andra bryr sig. Det är fantastiskt, säger han.

Emma Cajnerud
emma.cajnerud@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".