Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Domprost vann provval

Publicerat måndag 21 augusti 2006 kl 15.13

Idag hölls den första omgången av biskopsvalet i växjö Stift. Flest röster fick Jan-Olof Johansson som idag är domprost i Växjö.

Jan Olof Johansson som i fredags sade till Sveriges Radio Kronoberg att han helst inte vill bli biskop fick alltså flest röster vid dagens provval.

Totalt röstade 491 personer och Jan-Olof Johansson fick 108 av de rösterna, följd av Sven Tidevall som är stifsadjunkt i Strängnäs som fick 74 röster.

De övriga kandidaterna fick alla runt 50 röster förutom Bo brander från Lund som fick 34 röster och därmed precis klarade den 5% spärr som finns inför den andra valomgången.

Den enda av de nio kandidaterna som inte får ställa upp i nästa omgång är alltså Dag Sandahl i från kalmar som bara fick 4 procent av rösterna.

Nästa valomgång hålls den 5 oktober, och Nina Palmgren som är kyrkoherde i anderstorps församling tror att dagens resultat innebär att vi inte får en ny biskop då.

Resultat:
1. Jan Olof Johansson, domprost Växjö, 108 röster 22%
2. Sven Tidevall, stiftsadjunkt Strängnäs, 74 röster 15%
3. Johan F Dalman, kyrkokansliet i Uppsala, 52 röster 10%
4. Christopher Meakin, domkyrkokaplan växjö, 51 röster 10%
5. Fredrik Modéus, kyrkoherde Lunds stift, 50 röster 10%
6. Anders Alberius, domprost i Skara, 47 röster 9,5%
7. Ingegerd Schölin, Rektor pastoralinsitutet, 46 röster 9 %
8. Bo Brander, laurentiusstiftelsen Lund, 34 röster 7%
9. Dag Sandahl, 21 röster 4,2%

Alla över 5% går vidare till det riktiga valet. Innan dess hålls en hearing där alla kandidtaer får svara på samma frågor etc.

Om inte någon kandidat får över 50% efter den första valomgången den 5 oktober kommer de två kandidater som fått mest röster att gå vidare till en andra omgång som hålls den 16 oktober. Och det ser absolut ut som om att det blir en andra omgång.

nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".