Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vårdanställda protesterar mot nya regler

Publicerat torsdag 12 oktober 2006 kl 06.49

Sämre arbetsmiljö, fler sjukskrivningar och uppsägningar. Det blir resultatet av EU:s nya regler kring arbetsmiljön som ska träda i kraft vid årsskiftet. Det menar i alla fall personalen på Växjö centrallasarett.

Sveriges radio Kronoberg har tidigare berättat om de nya arbetsmiljölagarna från EU som går ut på att all personal måste ha minst 11 timmars dygnsvila i sträck. Nu är personalen vid centrallasarettet i Växjö oroade över vad som kommer hända.

- Det är ju det här med tätare helgtjänstgöringen, hur vi ska orka med. Som det är idag är det tufft på helgerna. Ska vi nu jobba tätare helger och kortare pass så innebär det att vi förlorar våra långledigheter för återhämtning, säger undersköterskan Tomas Green.

Schema
För att få ihop all schemaläggning efter lagändringen har landstinget utarbetat ett förslag som innebär flera förändringar jämfört med hur det är nu för vårdpersonalen på Växjö centrallasarett.

För det första föreslås personalen arbeta fler helger. För det andra funderar landstinget på att för vissa ta bort den kompensation i form av extra ledighet som nattpersonalen i dag får. I framtiden ska den bara ges till dem som jobbar natt minst 20 procent av arbetstiden, vilket väckt oro och ilska hos personalen.
- Nu blir vi mer tvingade att ta nätter, säger undersköterskan Maria Johansson.

Personaldirektör
Landstinget Kronobergs personaldirektör, Gösta Sandgren, menar att det ännu inte är klart om kompensationen kommer tas bort. Han vill i nuläget inte kommentera om en borttagen kompensation innebära att personalen tvingas jobba fler nätter.

Fackförbunden Kommunal och Vårdförbundet kräver nyanställningar för att klara förändringarna efter årsskiftet. Det är något som Gösta Sandgren menar att det kan bli aktuellt.

- När vi väl fått in underlaget och analyserat dem så får vi tjänsteman sätta oss med politiker och chefer och fundera vad som är möjligt, säger Gösta Sandgren.

Jerry Sandberg
jerry.sandberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".