Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Landstingsbudget kritiseras av facket

Publicerat torsdag 19 oktober 2006 kl 07.59

VAL 06 På onsdagen blev det klart att Landstinget Kronoberg får en ny politisk ledning. Samtidigt presenterades allianspartiernas programförslag som innebär en rad förslag på förbättringar inom vården. Men budgeten ligger fast. Orealistiskt, anser facket.

Alliansens programförslag innehåller bland annat löften om förbättrad psykiatrivård och betydligt fler läkare. Andra exempel är en ökad privatisering inom sjukvården och så vill man införa husläkarsystem igen.

Däremot behåller man den budget som antogs 1 juni tidigare i år och det kritiseras nu från fackligt håll. Lars Neuman, som är ordförande i Läkarfacket Kronoberg, säger att det är orealistiskt.
- Det är många vackra ord och det är bra att man vill satsa på att utveckla vården men som jag ser det kommer det inte gå inom befintliga budgetramar, säger han.
Lars Neuman anser också att en höjning av skatten skulle vara ett sätt att öka resurserna och komma till rätta med exempelvis bristen på läkare.

Även Vårdförbundets ordförande i Kronoberg, Carina Hermansson, tycker att budgeten borde setts över. Hon hade önskat tydligare riktlinjer för hur verksamheten ska skötas framöver.

För långt in på året
Nya alliansstyret i Landstinget Kronoberg försvarar kritiken mot att låta budgeten ligga fast med att det gått för långt in på det nya verksamhetsåret.
- Vi har sett det på det sättet att budgeten från juni måste ligga fast eftersom det är så långt gånget på året. Det går inte att riva upp den nu eftersom alla i verksamheten är upptagna med att ha sitt åtagande i budgeten, säger Suzanne Frank, moderat landstingsråd.

Är det realistiskt med de här förbättringarna som presenteras då?
- Det är klart att man får se vår programförklaring över hela mandatperioden och allt kommer inte att kunna genomföras med en gång, säger Suzanne Frank.

Vare sig centerns landstingsråd Paul Johansson eller moderaternas landstingsråd Suzanne Frank ser en skattehöjning som ett alternativ att öka resurserna inom vården.
- Vi kommer inte medverka till någon skattehöjning, utan vi kommer att verka för att utnyttja de resurser vi har på ett optimalt sätt, säger Suzanne Frank.

Emma Cajnerud
emma.cajnerud@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".