Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Långa fängelsestraff för heroinsmugglare

Publicerat fredag 20 oktober 2006 kl 14.18

Två män från Ljungby dömdes på fredagen till 14 respektive 12 års fängelse för grovt narkotikabrott och försök till grov narkotikasmuggling, efter att ha hanterat närmare 15 kilo heroin, som sedan skulle vidare till Norge.

Det var i juni som Rikskriminalen och Kronobergspolisen, gjorde rekordbeslaget av 15 kilo heroin i Ljungby. De hade då länge bevakat tre män, och valde att slå till när två av männen stannat vid en parkeringsficka utanför Ljungby, för att överlämna en stor kasse som visade sig innehålla 5 kilo heroin. Samtidigt gjorde man en husrannsakan hemma hos den tredje mannen, och hittade då 10 kilo heroin.

Alla tre männen åtalades för grova narkotikabrott. Men en av dom, en man från Halmstad, ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan han får sin dom.

De två männen som dömdes idag är i 30-årsåldern, de kommer båda från forna Jugoslavien men bor i Ljungby. En av de har bott här i flera år, och lever tillsammans med sin fru och sina barn.

Enligt åklagaren Yvonne Rudinsson var den stora mängden narkotika inte var avsedd för försäljning i Ljungbytrakten, utan skulle transporteras vidare till Norge. Varifrån narkotikan kommer vet polisen däremot inte.

I år har heroinbeslagen i Sverige varit rekordstora, man har beslagtagit över 70 kilo heroin. Men enligt Lars Bjurling på rikskriminalen i Stockholm finns inga belägg för att herionmissbruket i Sverige ökat på ett sätt som motsvarar de rekordbeslag som gjorts.

För i flera fall, som det i Kronoberg, har heroinet varit på väg till Norge och Sverige är alltså mer av ett transitland, säger han.

Men, opiumodlingarna i Afganistan, som står för 90 procent av det opium som används till heroin, har ökat kraftigt och på sikt riskerar det att öka inflödet i Sverige, med prisdumpning och fler missbrukare som följd, säger Lars Bjurling på rikskriminalen.

En av männen har erkänt, men har påstått att han handlat under tvång och hot. Den andre har sagt att han inte förstod att det var narkotika som han transporterade.

Men Tingsrätten skriver i sin dom att bevisningen, till exempel avlyssnade telefonsamtal, är stark, och rätten ser mycket allvarligt på brotten. De dömer därför männen till 14 respektive 12 års fängelse. Dessutom ska den ena mannen utvisas från Sverige på livstid.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".