Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vården ska förebygga självmord

Publicerat fredag 22 december 2006 kl 06.42

Fem personer har tagit sitt liv i nära anslutning till vård på psykiatriska kliniken i Skellefteå. Detta har anmälts enligt Lex Maria till Socialstyrelsen, som krävt att kliniken bland annat ska förbättra det förebyggande arbetet.

Från och med februari i år måste alla vårdgivare anmäla om det har inträffat självmord i nära anslutning till vård. Från den norra regionen hade det fram till mitten av december gjorts 20 Lex Maria-anmälningar i år och sju är från Västerbottens län. Fem av Lex Maria-anmälningarna berör den psykiatriska kliniken i Skellefteå.

Thomas Tegenfeldt enhetschef vid Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Umeå säger att det inte går att utesluta att brister på den psykiatriska kliniken bidragit till självmorden. Den psykiatriska kliniken i Skellefteå har sedan hösten 2004 haft en ansträngd situation med konstanta överbeläggningar. Socialstyrelsen har uppmanat kliniken att förbättra det förebyggande arbetet. Kliniken har sedan dess bland annat anställt fler och fler vårdplatser har skapats. Socialstyrelsen har också krävt att patienter som skrivs följs upp bättre.

Socialstyrelsens kritik kom efter att två patienter som nyligen skrivits ut begått självmord. Ett tredje självmord begicks av en patient som låg inne på kliniken och som trots övervakning lyckades begå självmord. Efter det självmordet har lokalerna setts över.

Förutom de fem Lex Maria-anmälningarna från psykiatriska kliniken i Skellefteå så har en kommit från psykiatriska kliniken vid universitetsjukhuset i Umeå och en Lex Maria från Umeå kommun.

Reporter Inga Korsbäck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".