Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Över 100.000 kan få sänkt ersättning

Publicerat fredag 5 januari 2007 kl 13.02

Regeringen planerar att ytterligare ändra i arbetslöshetsförsäkringen från och med 1 juli. Ett av förslagen skulle sänka ersättningen till högst 65 procent av lönen för över 100.000 personer. För en låginkomsttagare som haft 16.000 kronor i månadslön betyder det en ersättningsnivå på 10.400 kronor före skatt.

De tuffare reglerna för arbetslöshetsförsäkringen är ett led i att folk ska komma i arbete istället för i åtgärder, säger Ulla Löfgren, moderat riksdagsledamot från Umeå.
– Ambitionen är ju att det ska bli fler jobb.

Regeringen föreslår bland annat att den generella rätten för den arbetssökande att under de 100 första dagarna enbart begränsa sig till sitt eget yrkesområde och geografiska område avskaffas.

Arbetsgivarnas skyldighet att anmäla alla lediga jobb till arbetsförmedlingen ska tas bort.

Regeringens förslag till ändringar ska nu ut på remiss och ett färdigt förslag ska finnas klart till vårbudgeten.

Slår mot de lågavlönade
Några av de ändringar som finns med i remissen är att Arbetslöshetsersättning bara ska lämnas under högst 300 dagar, inklusive dagar då den arbetslöse deltar i något Ams-program. 450 dagar gäller för den som har hemmaboende barn under 18 år.

Dessutom ska det inte gå att att få förlängd ersättningsperiod utöver de 300 respektive 450 dagarna. Den som blir utförsäkrad ska då placeras i en jobb- och aktivitetsgaranti där ersättningen blir 65 procent av lönen. Vilket för en som har en lön på 16.000 kronor i månaden betyder 10.400 i månaden före skatt.

Sänkningen av ersättningen drabbar de lågavlönade hårdast medger Ulla Lövgren.
--Allting slår ju alltid mest mot lågavlönade, så är det ju.

Det är något vi får acceptera?

– Ja, tyvärr är det så, som någon slags... Ja, det är den sorgliga verkligheten att det är så, säger Ulla Löfgren, moderat riksdagsledamot från Umeå.

Idag finns det 110.000 personer i landet som gått utan arbete i mer än 300 dagar i länet rör det sig om 3.000 till 4.000 personer.

De utförsäkrade ska enligt regeringens tankegångar få en mer personlig stöttning och hjälp att hitta ett arbete. Hur det ska gå till rent praktiskt finns det idag ingen på arbetsmarknadsdepartementet som kan svara på.

Ingen kan heller ge besked om det ska införas en bortre gräns för jobb och aktivitetsgarantin eller inte.

Reportrar Lennart Odhström
Filippa Armstrong

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".