Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Uran i Vilhelminaskiffer

Publicerat tisdag 9 januari 2007 kl 15.38

Ett kanadensiskt bolag vill leta uran i Vilhelmina. Uranet finns i alunskiffer tillsammans med flera andra metaller. Bolaget Continental Precious Mineral har sökt undersökningstillstånd inom stora områden väster om Vilhelmina.

Det rör sig om tre områden med alunskiffer. Ett som ligger väster och norr om Nästansjö och två områden söder om Malgomaj, vid Blajkfjället och längre uppåt mot Gitsfjället.

Alunskiffer innehåller många olika metaller och till och med olja kan utvinnas. Alunskiffern har bildats som sediment på havsbotten och det finns organiska rester i fast form, så kallat kerogen, som när de upphettas rinner olja ur. Nu finns det inte så mycket olja i vilhelminaskiffern och halterna av uran och andra metaller är inte heller jättehöga men kan bli brytvärda i framtiden. Exempelvis väster om Nästansjö anger bolaget metallen vanadin som den mest intressanta. Vanadin kan användas i stålframställning. Geologen Birger Filén på SGU i Malå säger att priset på vanadin rusat i höjden och det är det som gör alunskiffer intressant nu. Alunskiffer har brutits i Sverige tidigare för olika ändamål. Ända från 1600-talet till 1960-talet men alunskiffern i fjällen har varit närmast orörd.

Bolaget Continental Precious Mineral skriver att man har sitt fokus på uran i Sverige eftersom de förutspår en kraftig kärnkraftsutbyggnad i världen. Men uranbrytning är inte möjlig i Sverige med nuvarande lagstiftning och det kan bli ett problem för Continental Precious. Även om bolaget i första hand vill hitta vanadin i Vilhelmina är det inte säkert att den metallen går att bryta utan att det samtidigt blir en urangruva. Birger Filén säger att uranet kan vara blandat med de andra metallerna så att det inte går att ta vanadinet utan att uranet följer med men att det krävs detaljkunskap om fyndigheterna för att veta hur metallerna ligger i berget.

Och det är det Continental Presious vill skaffa sig och anledningen att man valt just Vilhelmina är att de liksom flera andra utländska bolag upptäckt att gruvprospektering är både billigare och enklare i Sverige än i många andra länder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".