Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisvapen byts ut efter att ett av dem gått i bitar

Publicerat lördag 13 januari 2007 kl 08.51
Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix

Alla vapen vid polisutbildningen i Umeå har bytts ut efter en incident under en skjutövning. En elev på skolan fick en lättare skada på hakan sedan en bit av vapnet, manteln, lossnade när ett skott avlossades. Vapnet är polisens standardvapen, en Sig Sauer 229.

– Jag har ju inte den kompetensen att jag kan avgöra hur pass farligt det här är, jag kan ju bara säga att det ska ju inte inträffa, säger Lennart Paulsson, skytteinstruktör och tekniker vid polisutbildningen Umeå universitet.

Har varit pålitigt vapen
Sig Sauer 229 är polisens tjänstevapen, och Lennart Paulsson säger att det är ett pålitligt vapen.
– Ja det är ju ett vapen som fungerat väldigt bra. Nu har det ju olyckligtvis inträffat tre incidenter på kort tid, dels två gånger i Växjö, och en gång i Umeå, och det är väl de enda incidenter som jag har hört talas om någonsin.

Vad har det här fått för konsekvenser för vapnen som finns på polishögskolorna i utbildningen?
– Jag kan ju svara för våra vapen som vi använder i Umeå, vi har bytt ut samtliga vapen och köpt in helt nya, och lagt de här vapnen på hög för att eventuellt undersöka vad som kan ha orsakat just den här sprickbildningen, säger Lennart Paulsson.

Nya bestämmelser och utredning
Under 2006, redan innan de tre incidenterna, kom Rikspolisstyrelsen med nya bestämmelser hur polisens pistoler skulle servas. Bland annat kommer fler detaljer bytas oavsett det upptäcks förslitning eller inte. Men efter dessa tre händelser ska nu skolornas vapenanvändning skådas under lupp.

– De skjuts lite mer med så att säga och vi kanske måste ha ytterligare mycket mera strikta krav på hur vi behandlar de här vapnen, så en utredning har startat i samband med de här incidenterna, säger Lennart Paulsson, skytteinstruktör och tekniker, vid polisutbildningen Umeå universitet.

Reporter Anders Wikström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".