Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt säkerhetslabb på FOI i Umeå tar emot farliga ämnen

Publicerat måndag 15 januari 2007 kl 12.36

Forskningsinstitutet FOI lanserar ett nytt säkerhetslaboratorium med mottagningsenheter för extremt farliga preparat i Umeå och i Stockholm. Säkerhetslaboratoriet skall vara en nationell resurs, skriver FOI i ett pressmedddelande.

Där skall man ta emot farliga ämnen för analys och för förstöring. Det är tänkt att klara extremt giftiga, smittsamma, radioaktiva eller explosiva ämnen.

Vid hot eller riskfyllda händelser i samhället med paket, brev, behållare eller andra liknande föremål kan det ofta vara svårt eller omöjligt att snabbt och entydigt identifiera innehållet. Om det dessutom finns misstanke om att ett föremål innehåller extremt giftiga, smittsamma, radioaktiva ämnen, och/eller explosivämnen (CBRNE) behövs väl utarbetande rutiner och strategier som kan beskrivas som en händelsekedja.

En preliminär identifiering av farliga ämnen kan göras på plats med detektionsinstrument, men behöver oftast följas av provtagning och transport av prover till ett analyslaboratorium för otvetydig identifiering. Finns misstanke om sprängämnen måste specialutbildade bombtekniker desarmera på plats eller transportera föremålet till en säker plats innan provtagning kan ske.

I FOI:s nya koncept CBRNE-Säkerhetslaboratoriet finns två mottagningsenheter, i Grindsjön, Stockholm och i Umeå. I Grindsjön kan prover tas emot som misstänks innehålla en kombination av CBRN- och explosivämnen och efter desarmering skickas proverna till Umeå för karakterisering av innehållet. Fortsatta CBRN eller E-analyser görs vid centret eller andra specialiserade laboratorier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".