Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Krav på sänkta rättegångsersättningar

Publicerat onsdag 23 maj 2007 kl 10.22

Banverket borde inte behöva betala mer än hälften av vad moståndarsidan kräver i Botniabanerättegången, skriver Banverkets advokat i ett överklagande.

Nu överklagar Banverket de rättegångsersättningar som Miljödomstolen beviljat motståndarsidan i senaste Botniabanerättegången.

Enligt Miljöbalken har Banverkets motpart rätt till alla rimliga rättegångskostnader. Miljödomstolen bedömer det är rimligt med 477.000 kronor som ersättning för markägarnas advokat Björn Rosengren. Till det kommer ersättningar för Degernäs samfällighet och för naturvårdsföreningarna.

Banverket anser att markägarnas advokat i Botniabane-rättegången inte har lagt ner så mycket arbetstid som han anger, och timkostnaden är alldeles för hög. Max 280.000 tycker Banverket att man skall tvingas betala.

Banverket har tidigare överklagat ersättningen som markägarnas advokat fått för rättegången i Miljööverdomstolen. Då fick motparten hälften av begärd ersättning för att domstolen tyckte båda sidor hade vunnit.

Banverkets advokat anser att markägarnas advokat Rosengren i den senaste miljöförhandlingen i stort sett repeterat vad som tidigare sagts i Miljödomstol och Miljööverdomstol.

Dessutom har domstolen godkänt för hög timersättning med 2.500 kronor i timmen.

Samtliga målsägande, Banverkets motparter, har å sin sida överklagat för att få högre ersättningar framförallt från Miljööverdomstolen. De hävdar att de faktiskt vann målet mot Banverket, eftersom hela målet återförvisades till Miljödomstolen.

Banverket hävdar å sin sida att man vann, eftersom Miljööverdomstolen inte godkände överklagandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".