Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Dementa måste vårdas hemma

Publicerat tisdag 11 september 2001 kl 07.18
Ett tjogotal dementa i Umeå väntar på en plats i ett demensboende. En del har fått vänta i över ett år trots att kommunen skyndsamt ska ordna en plats enligt socialtjänstlagen.
Många människor som är dementa vårdas i hemmet av sina anhöriga. Just nu väntar 20 personer i Umeå på ett annat boende. Demenssjukdomar kallas för de anhörigas sjukdomar. Ofta behöver den dementa mamman eller pappan vård dygnet runt. - De anhöriga går på knäna, säger Marianne Normark, folkpartist i socialnämnden i Umeå. Socialtjänstlagen säger att kommunen skyndsamt ska ordna ett boende för dem som är dementa. - Det finns dementa som nu vårdas av sina anhöriga och som väntat över ett år på ett annat boende, säger Marianne Normark. Hon efterlyser nu fler bostäder i Umeå till männskor med demensjukdomar.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.