Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Protester mot planer på att bygga kärnkraftverk i Finland

Publicerat torsdag 27 september 2007 kl 07.46

Ett nytt kärnkraftverk planeras endast 13 mil från Skellefteå.

Det är det nybildade finska bolaget Fennovoima, där svenska Boliden ingår, som vill bygga Finlands sjätte kärnkraftverk i kommunen Pyhäjoki tvärs över Bottenviken.

En namninsamling mot bygget har inletts och hittills har närmare 1400 personer skrivit på.

-Jag anser att det inte ska byggas ett enda nytt kärnkraftverk i Norden. Ingen har kunnat lägga fram argument som visar att kärnkraften är riskfri, säger Risto Kangas en av Pyhäjokis 3.500 invånare som själv skrivit på.

Finland är idag en av få länder i västvärlden som valt att satsa på kärnkraft. För tillfället utreds sex kommuner som möjliga platser för landets sjätte kärnkraftverk.

Pyhäjoki och Kristinestad är de kommuner som legat i direkt anknytning till Västerbotten, men Kristinestad har nu i stort sett avskrivits då platsen ligger i ett Natura 2000-område.

Under höstern och vintern räknar Fennovoima att en miljökonsekvensanalys ska inledas, så fort man fått klartecken från kommunerna

-Enligt finsk lag måste kommunen ge sitt godkännade, i det här fallet kommunfullmäktige, för att bygget ska kunna inledas, säger Pasi Natri, kommunikationschef vid Fennovoima

Idag är var tredje finländare för kärnkraft och för svenska Bolidens del skulle ett nytt kärnkraftverk trygga elleveranserna till företagets finska smältverk.

Delar av invånarna i Pyhäjoki känner sig överkörda och är rädd att kommunledningen inte ska lyssa till deras argument.

-Vi är öppen för diskussion men jag anser att en opinion är för ett nytt kärnkraftverk, säger kommunchefen Mauno Peltoketo till P4 Västerbotten.

Men motståndaren Risto Kangas vill ha igång en debatt och hoppas att kommunfullmäktige ska lyssa till deras och grannkommunernas argument.

-Vi önskar också att få mer oberoende information och fakta om vad det skulle innebära med ett nytt kärnkraftverk så att vi vet vad det är kommunfullmäktige håller på att säga ja till, säger Risto Kangas.

Reporter Magnus Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".