Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Unga riskerar dömas till fel straff

Publicerat onsdag 10 oktober 2007 kl 08.11

Socialtjänstens yttrande är viktigt för att domstolar ska kunna ge unga lagöverträdare rätt straffpåföljd, men yttrandena håller ofta låg kvalitet. I alla fall enligt en ny avhandling som konstaterar att den som unga lagöverträdaren därmed riskerar ett orättvist straff.

David Isaksson är avdelningschef på socialtjänsten i Lycksele  säger att han förstår kritiken, men att utarbetat rutiner för att utredningarna ska bli rätt gjorda.

Socialtjänstens yttrande ligger till grund för straffvärdet för den unga lagöverträdaren och ska beskriva individens situation utifrån socialtjänstens syn med förslag om en lämplig påföljd.  Något som man i Lycksele försöker bli bättre på.

I doktorsavhandlingen konstaterar Micchael Tärnfalk, forskare vid institutionen för socialt arbete vid Stockholm universitet att barnperspektivet får en allt mer underordnad roll när socialtjänsten ger domstolar underlag.

Många yttranden är väldigt kortfattade, skriver han i sin avhandling något som Bosse Långström, chef för ungdomsgruppen, Umeå socialtjänst inte känner igen. Han säger att socialtjänsten i Umeå har en ram för hur ett yttrande ska skrivas och därmed bibehåller man en god och likvärdig kvalitetet i sian yttranden där strafftänket är vård och stöd.

Erik Sundström är domare i Lycksele och han vill understryka vikten av att rätten får ta del av en bra utförd vårdplan från socialtjänsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".