Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vasa Stad väntar med att betala ut pengar till RG-Line

Publicerat tisdag 23 oktober 2007 kl 08.41

Vasa inväntar upphandlingen av Kvarkentrafiken. Ännu ett besvär lämnas in. Det skriver Vasabladet.

Även partigruppen pro-Vasa lämnar in besvär mot stadens beslut om finansiering för RG Line. På torsdag ska besväret skickas till förvaltningsdomstolen, i hopp om ett förbud mot verkställande av stadsfullmäktiges beslut.
Som motiv för besväret anger pro-Vasa att stadens åtaganden i rederiet förhindrar fri konkurrens i Kvarkentrafiken. Det hänvisas till att upphandling av passagerartrafiken i Kvarken är på gång.


Stadsstyrelsen beslöt i går att staden inte verkställer fullmäktigebeslutet innan upphandlingen är avklarad. Under tiden ska staden begära utlåtande från handels- och industriministeriet om hur fullmäktigebeslutet rimmar med EU:s regler om offentligt stöd till enskilda företag.
På styrelsemötet föreslog Marjatta Vehkaoja (sdp) med stöd av Hannu Katajamäki (grön) att beslutet inte alls ska verkställas i detta skede, med hänvisning till konkurrensen. I omröstningen som slutade 6-4 fick de stöd av Harri Moisio (vf) och Aino Siltanen (pro-V). För verkställande var Raimo Rauhala (sdp), Sara Eklund och Helena Boucht-Lindeman (sfp), Hellevi Lohva och Heikki Kouhi (saml), samt Kalervo Laaksoharju (kd).
Tidigare har kristdemokraten Heimo Hokkanen meddelat att han besvärar sig mot att medel för finansieringen ska tas ur stadens skadefond.
Stadsstyrelsebeslutet betyder i praktiken att omstruktureringen av RG Lines lån ligger på is tills slutet av november, då upphandlingen är avgjord. Finnvera har beslutat att vänta med sin andel tills allt är grönt från stadens sida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".