Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Diskriminering mot samer kartläggs av DO

Publicerat tisdag 20 november 2007 kl 07.14

Diskrimineringsombudsmannen, DO, kartlägger just nu diskriminering mot samer. I vissa fall kan trakasserier ha förekommit under en så lång tid att man inte förstår att det är diskriminering menar Ida Asplund hos DO.

– Man kanske inte ens erkänner att de här grupperna finns. Det kan också vara en svårighet, osynliggörande. Men också kan det handla om trakasserier och annat som samer upplever i sin vardag som inte tas på allvar för att det har varit ett historiskt förekommande fenomen som man inte uppmärksammat i ett diskrimineringsperspektiv tidigare, säger Ida Asplund.

Hur upplever samer själva sin situation? Vilka problem stöter samer på? Vad kan DO göra åt diskriminering av samer? Det är frågor som ska kartläggas.

Omfattningen ska klarläggas
Det är få anmälningar om diskriminering mot samer som hitintills kommit in till DO. Så kunskapen om sådan diskriminering är dålig. Men viss forskning finns:
– Selvupplevd diskriminering bland samer i Norge skriven av Eva Josefssen visar väldigt tydligt att ju mer du bejakar din etniska identitiet, ju fler etniska markörer du använder, desto tydligare drabbar diskrimineringen dig. Talar du samiska så utsätts du för ytterligare problematik.

Just därför tror Ida Asplund att det är viktigt att klarlägga omfattningen.
– Vi har ju fått kännedom om att det finns missförhållanden. Det är också en av orsakerna till att vi nu vill lyfta frågan vad gäller diskriminering av samer. Mitt personliga intryck är också att det förekommer diskriminering, säger Asplund.

Egna erfarenheter viktiga
Samers egna erfarenheter från vardagen är viktiga för DO, därför sker diskrimineringskartläggningen i samarbete med samer.
– Vi har etablerat ett kontaktnät med samiska aktörer och det är genom sames egna erfarenheter och genom dialog med samer som vi vill förstärka dom rösterna och få del av deras kunskap, säger Ida Asplund, som på DO kartlägger diskriminering av samer.

Reportrar Anna Sunna Sameradion
Kaisa Vuonokari Sisuradio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".