Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Städbolag beredda att diskriminera

Publicerat onsdag 28 november 2007 kl 13.38
Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix

Sveriges Radios granskning av privata städbolag i landet visar på stora brister i det förebyggande arbetet mot etnisk diskriminering. Tre av sju städbolag i länet som SR Västerbotten granskat kan tänkta sig att sortera bort anställda med invandrarbakgrund, vilket Diskrimineringsombudsmannen ser som ett lagbrott.

Jabar Amin på Anti-diskrimineringsbyrån i Umeå besviken över resultatet, men han är inte förvånad.

Sveriges Radios lokala stationer har samarbetat för att granska olika städbolag i landet. Här i västerbotten granskades sju stora städbolag.

Metoden går ut på att vi ringer upp och låtsas vara ett företag som behöver städare men som inte vill ha städare med invandrarbakgrund. Bolagen vet inte om att dom bandas och alla bolagen har även svarat att dom inte har hört den här typen av förfrågningar tidigare.

Tre av sju städbolag i länet som granskades svarade ja, dom kunde tänka sig att sortera bort sina anställda med invandrarbakgrund.

Lagbrott, enligt DO
Detta anser Diskrimineringsombudsmannen Katri Linna är att bryta mot lagen. Hon säger att städbolagen aktivt måste neka kunden en sån här begären.

– När städbolagen svarar ja på den här frågan så är de också beredda att som nästa led kränka sina anställda i det att de inte erbjuder någon eller några utav dem det uppdrag som de annars skulle ha fått, eller de låter bli att anställa någon som skulle kunnat fått anställning för att utföra det här uppdraget. Det betyder att det här är ett lagbrott.

Vad är det de gör sig skyldiga till?

– De gör sig skyldiga till etnisk diskriminering, vilket man som anställd, om man väl får reda på det, kan kräva skadestånd för, säger diskrimineringsombudsmannen Katri Linna.

Reportrar Åsa Sundman
Alexander Gagliano SR Uppland.

----------------------------------------------------------------

Såhär lät ett av samtalen i länet:

- Går det att göra så att den städare som kommer inte är invandrare?

- Ja, det får ni bestämma själv. Vi har ju invandrare som jobbar här men vill inte ni ha det så (...) så är det helt okej.

-----------------------------------------------------------------

Jabar Amin på Antidiskrimineringsbyrån i Umeå fick lyssna på svaren från samtalen i Västerbotten och han är inte förvånad över denna typ av diskriminering.

- Det är sorgligt att det förekommer, men det är tyvärr inte förvånande, säger Jabar Amin.

Syftet vara att se om bolagen kan tänka sig att sortera bort anställda med invandrarbakgrund. Över hälften av de tillfrågade städbolagen i landet svarade Ja på den frågan. I länet var det tre av sju, eller 43 procent svarade ja.

Blev paff över frågan
Alla städbolag som P4 Västerbotten har svarat att de inte har fått frågan förut. Norrlands miljövård i Skellefteå var ett av företagen i länet som svarade Ja. Arbetsledare Carina Lundgren arbetsledare säger att hon blev paff över frågan och har sedan dess diskuterat vårt samtal med sina kollegor.

- Då kom det fram att får man egentligen göra så? Får man säga att jag inte vill ha invandrare?

Carina Lundgren vill förtydliga att det här bara var en inledande förfrågan. och när det sen kommer till kritan och börjar bli dags att skriva kontrakt är det inte alls säkert att det blir av.

- Om en kund säger att han inte vill ha invandrare så måste då skulle vi i slutändan kanske tänka att vi inte tar den kunden, säger Carina Lundgren arbetsledare på Norrlandsmiljövård i Skellefteå.

Reporter: Åsa Sundman

------------------------------------------------------------------

Facket chockeras över resultatet
Jarmo Kusmin ombudsman på Fastighetsanställdas förbund, det fack som de flesta städare i privata branchen är anslutna till, säger att han är chockad över resultatet i Sveriges Radios granskning.

Han säger att städbranchen till stor del består av människor som kommer från andra länder, och menar därför att det är förskäckligt vilken människosyn de privata städföretagen ger uttryck för och att det handlar om diskriminering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".