Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ett svenskt straff hade inte blivit kortare

Publicerat måndag 3 december 2007 kl 17.42

Hade Åmselemördaren suttit i svenskt fängelse hade strafftiden förmodligen inte blivit kortare.
– Det är 20 fall som hittills har prövats i Sverige, det blev bifall i 8 av de fallen. Livstidsstraffen har då omvandlats till i det kortaste fallet 21 år och det längsta 33 år, säger Staffan Levén domare vid Hovrätten för Västra Sverige.

I både Sverige och Finland gäller nya regler för nådeansökningarna och livstidsfångars rätt att få straffet tidsbestämt. Efter 19 år i fängelse har Helsingsfors Hovrätt omvandlat livstidsdomen till villkorligt straff. Staffan Levén, domare vid Hovrätten för västra Sverige, tror inte att svenska domare skulle ge kortare straff.
– Troligen inte.

Sedan den 1 november 2006 är det i Sverige möjligt för livstidsfångar att ansöka om omvandling av straff, det görs då hos Örebro tingsrätt som kan besluta att omvandla domen till ett tidsbestämt fängelsestraff, tidigare kunde regeringen genom nåd omvandla livstidsstraffen till tidsbestämda straff.

Valjakkala har suttit i fängelse i över 19 år efter morden – vilket ses som ovanligt lång tid i Finland. Så sent som i oktober avslog president Tarja Halonen hans nådeansökan.

Men numera kan fångar även i Finland söka nåd hos hovrätterna.

I Sverige hanterades nådeansökan av regeringen, som inte behövde motivera ett fattat beslut.
– Det finns inte några kriterier fastställda i lag för när regeringen kan bevilja nåd, säger Staffan Levén, domare vid hovrätten i Västra Sverige.

Det nya systemet innebär att domstol fattar beslutet, utifrån kriterier och regler fastställda i lag.
– Det handlar då om vilken tid man har avtjänat av livstidsstraffet, hur allvarligt brottet är, hur man har skött sig under anstaltstiden och det handlar om vilken återfallsrisk som finns.

Reporter Magnus Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".