Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

22 år och för ung för sterilisering

Publicerat tisdag 4 december 2007 kl 08.39

Christin Edblom i Umeå är 22 år och får inte bestämma över sin egen kropp. Hon vill sterilisera sig men lagen säger att hon måste vänta tills hon fyller 25. Christin Edblom har funderat på sterilisering sedan hon var 16. Hon är helt säker på vad hon vill, och hon tycker absolut att hon är mogen för att fatta ett sådant beslut.

Sterilisering innebär att på medicinsk väg ”varaktigt upphäva fortplantningsförmågan”. Lagen säger att den som är svensk medborgare eller bosatt i Sverige och över 25 år har rätt att sterilisera sig. Om begäran om sterilisering skulle avslås kan personen överklaga till Socialstyrelsen. Den nuvarande steriliseringslagen kom 1975.

18-års åldersgräns för könsbyte
Christin Edblom i Umeå är 22 år och för ung för att sterilisera sig. För med den nuvarande lagen måste hon vänta med det tills hon fyllt 25. Hon tycker lagen måste ses över och drar en parallell med lagen om könsbyte, där man bara behöver vara 18 år.

- Jag är helt säker på vad jag vill och jag är mogen för ett beslut men enligt lagen får jag inte bestämma över min egen kropp. Säger hon.

Lars Hedengran, jurist på socialdepartimentet säger att det man kan konstatera om lagen är att den är från 1975 och hade den skrivits idag skulle den säkert se annorlunda ut.

Angående lagen om könsbyte där äldersgränsen är 18 år och också innebär sterilisering säger Lars Hedengran att det troligtvis beror på att lagarna inte stiftades samtidigt och att det sannolikt ligger andra värderingar bakom de olika bedömningarna.

Något som Christin Edblom tycker är underligt.

”Även permanent beslut att skaffa barn”
- Det är ganska patroniserande att ”lagstiftaren”, som man brukar allmänt tala om, kan säga att jag inte får göra något med min kropp, som inte kommer att påverka någon annan. om jag hade sagt att jag var gravid så hade ingen funderat över det. Så var ligger skillnaden i att välja att permanent låta bli barn än att permanent skaffa barn?

- Det är ju faktiskt minst lika permant att skaffa barn som att sterilisera sig, säger Christin Edblom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".