Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Folkets hus i Tärnaby har sålts

Publicerat torsdag 13 december 2007 kl 18.45

Folkets hus i Tärnaby har sålts till det norska bolaget Stetlind invest. Kommunen har en förköpsrätt som hittills inte utnyttjats. Ännu är det oklart om kommunen kan använda den för att låta huset gå vidare till allmänningsföreningen som också vill köpa huset.

Det var i slutet av juni i år som folketshusföreningen i Tärnaby försattes i konkurs. Storumans kommun har en så kallad förköpsrätt till fastigheten, men enligt konkursförvaltaren så har inte kommunen inte visat något större intresse av att köpa fastigheten sedan konkursen i slutet av juni.

De norska köparna har betalat köpeskillingen, men för att få lagfart krävs ett tillstånd från den som har förköpsrätt, i det här fallet Storumans kommun.
– Det åligger nu köparen att begära hos kommunen ett intyg att de inte avser att utnyttja sin förköpsrätt, och då ställs saken på sin spets. Då får ju kommunen bestämma sig, säger Staffan Bäckström, konkursförvaltaren som sålt fastigheten.

Förening vill ta stjärnhjälp
Tidigare i höst arrangerades ett möte där kommunen, de norska köparna och ortsbefolkningen fanns med. En träff som enligt uppgift blev mycket infekterad. Nu säger Tärna-Stensele allmänningsskog att de är intresserade av att köpa fastigheten. Föreningen har också bett bygdens slalomstjärnor Anja Pärson, Jens Byggmark och Ingemar Stenmark att hjälpa till.

– Allmänningen är ju en resurs för området och vi kanske inte har så mycket pengar men tillräckligt med pengar för att kunna köpa ut det här och tillsammans med andra intressenter göra någon lokal verksamhet som gillas utav alla här, säger Sven-Olof Tellström som är ordförande i föreningen.

Oklart om förköpsrätten kan utnyttjas
Om det här ska bli verklighet måste Storumans kommun utnyttja sin förköpsrätt och sedan sälja fastigheten vidare till Tärna-Stensele allmänningsskog. Men konkursförvaltaren är tveksam till om kriterierna för förköpsrätt uppfylls, och om de norska köparna vägrar så måste ärendet prövas i regeringen.
– Om man tittar i förköpslagen så är det vissa kriterier som ska vara uppfyllda och jag är inte alldeles säker på någon av de där kriterierna är uppfyllda. Men okej, osvuret är bäst, säger Staffan Bäckström, konkursförvaltare för Folkets hus i Tärnaby.

Moderata kommunalrådet Gunnar Åström säger att han inte hunnit ta reda på exakt vad som gäller om kommunen bara skulle köpa Folkets hus som mellanhand åt allmänningen.
– Personligen har jag ingen åsikt ännu om kommunen ska gå in utan det får vi diskutera gemensamt i kommunstyrelsen.

Reporter Magnus Bergner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".