Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Reumatiker kan mista rehabilitering i Lycksele

Publicerat söndag 16 december 2007 kl 10.50

Återigen diskuteras neddragningar vid Lycksele lasarett. Nu är det rehabilitering av reumatiker som kan komma att flyttas till Umeå och Skellefteå. Det här planerna har skapat stor oro bland reumatiker i inlandet.

Anna Danielsson är ordförande i Lycksele reumatikerförening och hon säger att det skulle bli jobbiga resor om reumatiker ända från Tärnaby måste åka ända till Umeå.

Verksamheten i Lycksele byggdes upp för 15 år sedan efter en lång tids påtryckningar av patienter som tyckte det var jobbigt att åka långt när man är sjuk. Nu rivs detta ner, konstaterar Anna Danielsson. Men det är tuffa prioriteringar.

Läkemedelskostnaderna skenar iväg på grund av de nya dyra men verkningsfulla medicinerna mot reumatism och då måste den andra vården krympa om pengarna ska räcka. Reumatologen står därför inför svåra beslut mellan att satsa på läkemedel eller på behandling med sjukgymnastik och annat som kan lindra besvären. Men det finns många olika sorters reumatism och för äldre reumatiker är den typ av behandling som ges i Lycksele det enda som hjälper. Anna Danielsson är själv ett exempel på det. Efter en behandlingperiod på två veckor kan man röra sig bättre och slipper mycket av smärtan. Det är oerhört betydelsfullt för många, säger Anna Danielsson.

Bara Lycksele reumatikerförening har 450 medlemmar varav flertalet har sjukdomen. Agneta Uddhammar är verksamhetschef för reumatologin och hon kommer att lägga fram ett förslag på nedläggning av dagverksamheten i Lycksele. Det är ett jättestort sparkrav på en miljon som vi har, säger Agneta Uddhammar men hon tycker inte att följderna av en nedläggning i Lycksele är så farliga. Reumatikerna i Lycksele som kan bo hemma under behanlingsperioden kommer fortfarande få behandling på Lycksele lassarett, det är folk från fjällkommunerna som måste ligga över på lassarettet som isåfall måste åka till Umeå istället.

Anna Danielsson är däremot inte lugn, hon ser förslaget som ytterligare en spik i kistan för Lycksele lassarett.

Nästa gång tar de den verksamhet som finns kvar, befarar Anna Danielsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".