Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Möbelvirke blir ved

Publicerat tisdag 18 december 2007 kl 15.39

Klimatpolitiken kan leda till att möbelvirke eldas upp.

Det hävdar Trä- och Möbelindustriförbundet som tagit fram en rapport som förutspår att det kommer att bli stor brist på träråvara inom branchen.

Förbundet vill därför att regeringen ska se över skatteregler och subventioner till biobränsle, så att inte förädlingsbart virke riskerar att eldas upp.

Henrik Smedmark är sakkunnig på Trä- och Möbelindustriförbundet:

- Konkurrensen om råvaran har ökat kraftigt och det beror till stor del på skattesubventioner och stöd till biobränslen, säger Henrik Smedmark som är sakkunnig på Trä- och Möbelindustriförbundet. Ingen vill oss något ont men vi offras på klimatpolitikens altare, säger Henrik Smedmark.

Trä- och Möbelindustriförbundet menar att deras produkter bidrar till att binda koldioxid. Tyska forskare har räknat ut att ett normalhushåll binder 1 ton koldioxid inneslutet i allt trä som finns i ett hem, berättar Henrik Smedmark. Så i stället för att bränna allt som huggs i skogen bör man först göra träprodukter av det virke som lämpar sig för det. Enerigvärdet går inte heller förlorat, för när möbler och byggvaror tjänat ut kan de brännas.

Stöd bör utredas
Därför tycker Trä- och Möbelindustriförbundet att regeringen ska utreda hur stöden för att ersätta kol och olja med biobränslen fungerar. Och förbundet vill se att stödformerna skiljer på trä som bara kan eldas och trä som kan användas i industrin.

- Både IKEA och de stora byggvaruhusen kommer att fortsätta efterfråga träprodukter, säger Henrik Smedmark och om de ska tillverkas i Sverige måste det finnas råvara.

Trä- och Möbelindustrin har varit expansiv och i Västerbotten har träindustrierna vuxit de senaste två decenierna. Talet om att vi bara sågar virket här i länet och låter någon annan förädla vidare stämmer inte längre när det finns företag i de flesta kommuner som tillverkar både färdiga möbler och olika saker färdiga att sälja på byggvaruhusen.

Idag har förbundet ett 40 tal medlemsföretag i Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".