Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fäbolidengruvan får miljötillstånd

Publicerat fredag 21 december 2007 kl 11.16

Miljödomstolen i Umeå meddelade idag att Fäbolidengruvan, fyra mil utanför Lycksele, får tillstånd att starta. Domen är inte helt färdig ännu vad gäller utsläpp från reningsanläggningen men i allt väsentligt anser Miljödomstolen att bolaget Lappland Goldminers kan bygga gruvan och processverket.

För bolaget Lappland Goldminers är detta ett avgörande steg för att gruvan som kan bli Europas största guldgruva verkligen kommer att byggas. Lappland Goldminers vd Karl-Åke Johansson är nöjd och säger att det känns skönt nu med tanke på allt arbete som lagts ned på miljöprövningen och förberedelserna för gruvan.
– Vi kommer att sätta igång med mindre jobb så fort som möjligt, det innebär lite vägbyggnader, lite markarbeten, säger Karl-Åke Johansson som nu ska läsa igenom domen innan företaget kan göra upp en tidsplan.

Villkoren inte klara ännu
Under förhandlingarna i Miljödomstolen som hölls under två veckor i oktober framgick det inga större invändningar mot gruvan från myndighetshåll. Både Länsstyrelsen och Lycksele kommun är positiva. Tre fastighetsägare i Fäboliden och renägarna i Vapstens sameby har däremot motsatt sig att bolaget får miljötillstånd.

Dagens dom i Miljödomstolen innebär att Lappland Goldminers får ta processvatten från Öreälven och Umeälven samt att släppa ut renat processvatten i Umeälven via den 2 mil långa ledning som bolaget avser att bygga. Detta har av Lappland Golminers lanserats som en miljöfördel att vattnet hamnar i den stora Umeälven istället för den känsliga och Natura 2000-skyddade Öreälven. Men Miljödomstolen är inte klar med vilka halter av metaller och andra ämnen som får komma ut från reningsverket vid gruvan utan det ska meddelas senare. Den stora dammen för anrikningssand får också Miljötillstånd. Ersättningen till markägare blir drygt 180 000 kronor. Och för att det säkert ska finnas pengar till att städa upp efter gruvan i framtiden åläggs Lappland Goldminers att betala in två större delbelopp i ett tidigt skede av gruvbrytningen.

På det stora hela är bolaget nöjt med domen och skriver i ett pressmeddelande att:
”En första genomgång av beslutet tyder på att villkor mm motsvarar vad vi förväntat oss, men vi kommer närmare att studera domen innan vi slutgiltigt kan bedöma samtliga aspekter i beslutet. ”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".