Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Läkare ett av framtidens yrken

Publicerat måndag 3 mars 2008 kl 14.22
Barnläkare 1966 Foto: Scanpix

Den som börjar läsa till läkare eller tandläkare kan känna sig säker på att få jobb efter examen. Det visar en rapport från Högskoleverket.

För att Sverige ska vara självförsörjande på läkare behövs omkring 500 fler platser per år. Men det kan högskolor och universitet inte själva besluta om, dimensioneringen är regeringens och riksdagens beslut.

Däremot måste den som läser till journalist, konstnär eller ämneslärare göra sig beredd på tuff konkurrens, eftersom det utbildas fler än vad arbetsmarknaden behöver.

Den som börjar läsa till läkare eller tandläkare kan känna sig säker på att få jobb efter examen. Redan i dag är det brist på yrkesgrupperna och utbildningarna behöver därför byggas ut kraftigt.

Den framtida arbetsmarknaden ser ljus ut för den som i höst börjar plugga till tandläkare, läkare eller sjuksköterska. Detsamma gäller för de som börjar läsa till förskollärare, speciallärare eller specialpedagog. Blivande högskoleingenjörer kan också känna sig trygga med att hitta ett jobb efter examen, enligt en ny rapport från Högskoleverket. För samtliga gäller att de lediga tjänsterna kommer att vara fler än antalet nyutbildade.

Högskoleverkets beräkningar utgår från dagens storlek på utbildningar, och hur läget på arbetsmarknaden väntas se ut när höstens högskolenybörjare tar examen om fyra-fem år.

Balans
Blivande arkitekter kan känna viss tillförsikt – prognosen är att det blir balans mellan jobbutbud och antal nyutexaminerade. Det gäller även för sjukgymnaster, lågstadielärare, jurister och civilingenjörer.

Däremot måste den som läser till journalist, konstnär eller ämneslärare göra sig beredd på tuff konkurrens, eftersom det utbildas fler än vad arbetsmarknaden behöver.

Redan i dag har sjukhusen svårt att rekrytera tillräckligt många läkare och enligt Högskoleverkets prognos kommer läkarbristen att bli ännu större – inte minst därför att andelen äldre i befolkningen ökar. Läkarutbildningen har byggts ut något, men ska Sverige vara självförsörjande på läkare behöver antalet nybörjarplatser öka från 1 100 till 1 600 per år. Då har det tagits med i beräkningarna att ett antal svenska studenter återvänder efter att ha tagit sin läkarexamen utomlands.

Politiskt beslut
Till skillnad från de flesta andra utbildningar kan universiteten och högskolorna själva inte besluta att utöka läkar- eller tandläkarutbildningarna. Ytterst är dimensioneringen regeringens och riksdagens beslut.

– Det har varit känt i 20 år att kapaciteten skulle behöva öka, men man har en försiktig hållning. Studenterna finns ju, konstaterar utredaren Stig Forneng.

När det gäller bristyrket förskollärare går signalen snarast till arbetsgivarna. Utbildningsplatserna finns, men inte intresset hos studenterna som hellre riktar in sig på grundskolan där lönen är högre.

Anna Lena Wallström/TT

Fakta framtidsjobb

De som läsåret 2008/09 börjar läsa till följande yrken får lätt att hitta jobb när de lämnar högskolan. Rekryteringsbehovet beräknas överstiga antalet examinerade med mer än 20 procent:

  • Fritidspedagoger, yrkeslärare, receptarier, förskollärare, biomedicinska analytiker, speciallärare och specialpedagoger, tandläkare, läkare, högskoleingenjörer, arbetsterapeuter, sjuksköterskor, samhälls- och beteendevetare.

Yrkesgrupper där antalet studieplatser och efterfrågan är i balans:

  • Sjukgymnaster, grundskollärare (lägre stadier), agronomer och hortonomer, psykologer, civilingenjörer, socionomer, teologer, jurister, arkitekter, humanister, veterinärer.

Yrkesgrupper/utbildningar där antalet studieplatser överstiger rekryteringsbehovet med mer än 20 procent:

  • Ekonomer, programmerare och systemerare, bibliotekarier, grundskollärare (högre stadier) och gymnasielärare, naturvetare, apotekare, konstnärlig utbildning, journalister.

Beräkningarna utgår från dagens antal nybörjarplatser. Källa: HSV (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".