Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Återställare i konkursreglerna

Publicerat söndag 9 mars 2008 kl 08.36

Regeringen vill underlätta för småföretag att låna pengar, och näringsminister Maud Olofsson fick applåder när hon presenterade förslaget på landsbygdsriksdagen. I maj läggs ett förslag om att återställa förmånsrättsreglerna vid konkurs. Men oppositionen tvivlar på att syftet med förslaget uppnås.

Beskedet om den planerade propositionen lämnades av näringsminister Maud Olofsson (c) på den så kallade landsbygdsriksdagen i Lycksele på lördagen.

– Proposition väntas i maj. Det är tänkt att lagändringen ska träda i kraft i januari 2009, säger hon till TT.

Förmånsrättsreglerna avgör vem som får vad vid en eventuell konkurs. De ändrades för drygt tre år sedan när banker och andra kreditgivares förmånsrätt krymptes till 55 procent av värdet på det konkursdrabbade företagets egendom mot tidigare 100 procent. Detta har enligt kritiker inneburit att värdet på företagens tillgångar i samband med låne- och kreditansökningar har minskat.

– Det har lett till att många småföretagare, särskilt på landsbygden, aldrig har kunnat låna några pengar, säger Olofsson.

Hundra procent
Olofsson siktar på att återställa förmånsrätten till 100 procent för bankerna.

– Samhällsekonomiskt är det en väldigt viktig reform, för att skapa jobb och företagande på landsbygden, säger Olofsson.

Hon fick applåder på landsbygdsriksdagen och bifall av Per Lidström, ordförande i Företagarförbundet, som manar sina medlemmar att nu utnyttja de bättre villkoren och förhandla om krediter, borgensåtaganden och annat med bankerna.

Men Tomas Eneroth (s), vice ordförande i riksdagens näringsutskott, är tveksam. Han ser både för- och nackdelar med ”återställaren”.

– Det är intressant att hon är så ivrig att skydda bankerna. Risken finns att övriga leverantörer, som lokala åkerier eller elföretag, blir dem som nu får stå tomhänta vid en konkurs, säger han.

Vallöfte
Han tillägger att det inte alls är säkert att ändringen leder till att det blir lättare för glesbygdsföretagen att finansiera investeringar.

– Det finns ju andra möjligheter att förbättra tillgången på riskvilligt kapital i glesbygd, säger han.

Om Olofsson driver igenom lagändringen uppfylls ett av den borgerliga alliansens vallöften från 2006. Bakom sig har hon en utredning av frågan som avslutades i höstas, tillsatt av en riksdagsmajoritet bestående av alliansen plus miljöpartiet.

Enligt Eneroth byggde den försämrade förmånsrätten för bankerna, införda i januari 2005, på slutsatserna från en enig kommitté som samtliga riksdagspartier stod bakom och som drevs igenom i riksdagen med stöd av kristdemokraterna.

Joakim Goksör/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".