Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nazister organiserar sig på nätet

Publicerat fredag 25 april 2008 kl 06.00
Foto: Hasse Holmberg, Scanpix

Nazister värvar medlemmar på skolor – men minst lika viktigt är internet. Med hjälp av internet kan nazistiska grupper ocensurerat sprida sitt budskap, genom hemsidor och olika forum organiseras allt från filmkvällar till våldsattentat.

De klisterlappar och affischer som NSF, Nationalsocialistisk front, sätter upp hänvisar ofta till hemsidor på Internet, sidor där nazister utan censur kan förneka förintelsen och hetsa mot invandrare och homosexuella.

Det behövs mer kunskap om hur nazister och deras aktiviteter, säger Ann-Charlotte Lindgren, rektor på Byskeskolan.
– Man kanske inte ser, det finns en aningslöshet. Vi vuxna är ganska långt ifrån elevernas liv i många fall.

Organiserar sig på nätet
Med hjälp av internet kan nazistiska grupper ocensurerat sprida sitt budskap, genom hemsidor och olika forum organiseras allt från filmkvällar till våldsattentat. På ett av nazisternas största forum med 11.000 registrerade användare, skriver en person från Västerbottens län ”det kommer att ske en riktigt stor aktion som visar på norrländska patrioters handlingskraft och effektivitet”.

Polisens kriminalunderrättelsetjänst i länet, KUT, säger att man ska kontrollera uppgifterna om en nazistaktion i länet i helgen. Inga-Lena Jonasson på KUT säger att om det blir en demonstration så kommer det att bevakas och fler synliga poliser kommer att finnas i centrum.

Systematiskt arbete
På en annan internetportal finns en steg-för-steg guide hur man startar sin egen, lokala, nazistgrupp. Ensamma nazister uppmanas ta kontakt med likasinnade i sina närområden och sedan börja med systematisk propagandaspridning. Via internet kan enskilda individer på lätt sätt hitta likasinnade.

Margareta Ekesrydh, skolområdeschef i Umeå, säger att det behövs mer kunskap och att hon som rektor inte har en aning om hur nazister sprider sitt budskap.
– Det är jag omedveten om, det måste jag erkänna, säger Margaretha Ekesrydh skolområdeschef och rektor på Carlshöjdsskolan Umeå.
– De arbetar i det tysta, de arbetar på nätet, och vi är inte up to date med vad som händer så att jag tror att det finns en gråzon där som vi måste uppmärksamma.

Reportrar Inga Korsbäck

Vi har samlat alla nyhetsinslag om Sveriges Radio Västerbottens kartläggning av nazistiska och främlingsfientliga aktiviteter i skolan på en sida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".