Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Häktad för storbedrägeri

Publicerat fredag 25 april 2008 kl 18.04

En misstänkt så kallad målvakt för en kriminell uppdragsgivare i bedrägeribranschen sitter häktad i Skellefteå sedan 18 april. Det finns misstankar om minst ytterligare fyra fall av uttag av hundratusenstals kronor från privatpersoners konton med hjälp av förfalskade legitimationer.

Den häktade är en 46-årig man som plockat ut nästan 300.000 kronor från en privatpersons bankkonto med ett förfalskat körkort. Åklagaren Kjell Jannesson som utreder fallet har bara delgivit mannen misstanke om det här fallet som grund för häktningen. Jannesson misstänkter att det är flera bedrägerier som gjorts på liknande sätt och han utreder fyra fall till.

Alla fallen gäller bedrägerier mot personer i Västerbottens län på olika orter. Det fall som häktningen gäller är en 56-årig man som fått sitt bankkonto i stort sett tömt.

Förhören med den misstänkte 46-åringen gör att åklagaren misstänker att det finns en person eller en kriminell organisation bakom uttagen av hundratusentals kronor. Misstankar finns också kring fler målvakter som utför uttagen på uppdrag mot ersättning eller som betalning av skulder.

Ytterligare en åklagare i mellansverige har börjat undersöka om det finns andra fall som kan kopplas till Skellefteåfallet. Polisens underrättelsetjänst jobbar på att hitta liknande operationer.

En mycket speciell aspekt av brotten som upptar åklagarens tankar är: Hur har 46-åringen fått korn på de här privatpersonernas bankkonton och hur mycket pengar de innehåller? De bedragna har inga beröringspunkter såvitt kunnat utredas hittills. Och då skulle alternativet vara att bedragaren eller dennes uppdragsgivare för tips från insidan - från bankvärlden. Hur nu det skulle ha gått till.

Kjell Jannesson, åklagaren i de fall som berör Västerbottens län räknar med att behöva förlänga häktningen för 46-åringen i skellefteåhäktet när deadline för åtal kommer den 2 maj. Han vill ha de övriga minst fyra fallen utredda och klara att lägga till det första åtalet innan det är dags att gå till rättssalen.

Reporter Tommy Engman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".