Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västerbottens län

Grov brottslighet bakom metallstölder i länet

Publicerat måndag 28 april 2008 kl 07.43

Metallstölder är ett stort problem i landet och stölderna blir allt fler. Fyra organiserade ligor inriktade på metallstölder arbetar bara i norra Sverige. Det framgår av den rapport som Polisen i dagarna sammanställt och gäller de fyra nordligaste länen. Västernorrland ligger i topp, följt av Västerbottens län.

En som drabbats av en stor metallstöld är Tomas Stål, ägare av Stilmekaniska AB i Skellefteå:

--Ja det var ju cirka 8 ton plåt totalt till ett värde av cirka 700 000 kronor, det säger Tomas Stål till P4 Västerbotten.

2003 inträffade 14 stölder i Västerbottens län där värdet översteg 100.000 kronor och fyra år senare, 2007, var det antalet, mer än fördubblat, 33 som kom till polisens kännedom.

Enligt uppgifter till programet Kaliber i P1 angående just den här rapporten om metallstölder i Norra Sverige, har polisen kännedom om 4 ligor som ägnar sig åt metallstölder i stor skala, varav en är större och mer framträdande.

Tomas Ståls företag, Stilmekaniska AB, är ett av fem företag i länet som under 2007 blivit av med stora kvantiteter metall.

Det är stigande världsmarknadspriser som gör att metall är så attraktivt att stjäla. Av polisen sammanställning framgår det att största stölden i norrlänen 2007 var 16 större båtpropellrar till ett värde av 1 miljon kronor och som stals i Skellefteåtrakten. I Umeå stals 21 kilometer kopparlina till ett värde av drygt en halv miljon kronor.

Det handlar om stora summor som hamnar i de kriminellas fickor. Lena Melin vid polisen i Västerbottens län, som skrivit rapporten om metallstölder i de 4 nordligaste länen åren 2003-2007, säger att metallstölder inte är ett prioriterat område för polisen. Inte än:

–- Nej tyvärr inte. Än så länge iallafall. Det är ju ett arbete som vi startat upp ganska nyligt. Vi får se vad som kommer att hända framöver, men det är ju som med all annan kriminell verksamhet att mycket bygger på att vi får in tips, så att vi kan bygga upp någonting och kan göra en operativ insats, det säger Lena Melin till P4 Västerbotten.

Men att stölder i länet gjorts i organiserad form, det kommer fram i Lena Melins rapport:

–-Ska man då plocka med sig 9 och ett halvt ton ton plåt så gör man det inte ensam, man gör det inte utan någon typ av lyft och man måste ha en lastbil för att  lasta det här på. För det väger alldeles för mycket för att man ska kunna frakta det här på släpvagn det säger Lena Melin.

Även om de här stölderna i norr är organiserade i viss utsträckning, är den organiserade brottsligheten mer omfattande i södra Sverige, enligt Lena Melin.

Reporter Anders Wikström i samarbete med P1 Kaliber och Sveriges Radios reporternätverk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".