Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kvinnor håller kvinnor på plats

Publicerat tisdag 1 april 2003 kl 18.00
Patriarkatet behöver inte män för att upprätthållas. Kvinnorna är själva duktiga på att hålla varandra på plats. Den slutsatsen drar Katarina Gregersdotter i sin avhandling.
Avhandlingen Watching Women/Falling Women handlar om kvinnors relationer i tre romaner av den kanadensiska författarinnan Margaret Atwood. Den lades fram i lördags vid institutionen för moderna språk, Umeå universitet. Orsaken till att Katarina Gregersdotter fastnade för just Margarets Atwods författarskap är att de kvinnliga karaktärerna i böckerna är så provocerande. De tre romaner som Katarina Gregersdotter fokuserat på är Kattöga, Rövarbruden och Alias Grace. Hon har studerat de kvinnliga karaktärerna och deras relationer till varandra. I relationerna blir könsmaktordningen synlig och kvinnornas huvudsakliga funktion är att bevaka: både sig själva och andra. Det är ett patriarkat som inte längre kräver mäns närvaro, som beskrivs i romanerna. Vi är alla, kvinnor som män, fast i mönster och normer. Men trots problematiska vänskapsrelationer kvinnor emellan i Margret Atwoods romaner så finns ändå grogrund för att tillsammans skapa nya självbilder. -Så det finns hopp, säger Katarina Gregersdotter till P4 Västerbotten.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.