Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Få invandrare kommer in i politiken

Publicerat onsdag 9 april 2003 kl 11.32
Umeå i kommunfullmäktige är tio procent av de ordinarie politikerna invandrare. Socialdemokraterna har endast en politiker med annan utländsk bakgrund, han är från Finland.
Socialdemokraterna i Umeå har också kritiserats av multinationella föreingen för att de inte släpper in invandrare i politiken och flera invandrare har hoppat av partiet. José Alberto Diaz, integrationsexpert vid Integrationsverket, säger att det måste vara fel i de politiska organisationerna i Umeå. - De har svårt att hantera frågan, säger Diaz - Det här är en svår fråga, säger Lennart Holmlund, socialdemokratiskt kommunalråd i Umeå, men det är lika för alla, oavsett, kön, ålder eller etnisk bakgrund måste man kvala in i politiken, säger han. Bland länets kommuner har över hälften inga ordinarie politiker som är invandrare i kommunfullmäktige -kommunens högst beslutande organ.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.