Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Surströmming kan inte ge matförgiftning

Publicerat fredag 22 augusti 2008 kl 05.40

Det visar sig, apropå premiären igår, att risken att bli matförgiftad av surströmming är liten - och att surströmmingen kanske motverkar matförgiftning till och med.

Livsmedelsverket har provat med att tillsätta matförgiftningsbakterier (som Staohylococcus aureus, Bacillius Cereus och Clostridium Perfringens), men inga bakterier kunde växa till i surströmmingen.

Den höga salthalten tros vara anledningen.

Därför anser Livsmedelsverket att surströmmingen mikrobiologiskt sett är en säker produkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".