Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Massvaccinering mot blåtunga kan bli aktuell

Publicerat måndag 8 september 2008 kl 15.48

Om virussjukdomen blåtunga, som nu påträffats hos en nötdjursbesättning i Halmstad sprider sig, kan en mer omfattande massvaccinering bli aktuell.

Sjukdomen sprids via insekten, svidknott och sjukdomen drabbar idisslare som får och nötkreatur, men även vilda djur som älg kan drabbas.

Länsveterinär Annelie Grip-Hansson tror dock att en massvaccinering dröjer:

--Nej det är inte aktuellt med en smitta som är så begränsad som det är nu. Men skulle smittan sprida sig, då får man omvärdera det förstås. Men vaksamheten är stor nu när vi har fått in smittan i landet, då höjs medvetenheten och övervakningen ökar, det säger Annelie Grip-Hansson vid Länsstyrelsen i Västerbottens län.

Det är Jordbruksverket som bestämmer hur omfattande vaccineringen ska vara och Jordbruksverket har rustat för att hejda ett bredare utbrott.

Virussjukdomen blåtunga är vanlig i södra Europa och när sjukdomen fick fäste i Danmark höjde Jordbruksverket beredskapen. Det var genom provtagning på gårdar i södra Sverige som sjukdomen påträffades hos en nötdjurbesättning i Halmstad. De två djur som drabbats av virussjukdomen blåtunga har avlivats.

För den drabbade djurägaren så kan konsekvensen bli stor, det handlar inte bara om ett produktionsbortfall och merarbete:

– Det kan också bli tal om att slakta ut djur och det är inte bara besvärligt ekonomiskt, det blir även besvärligt känslomässigt, säger Annelie Grip-Hansson till P4 Västerbotten.

Ett varmare klimat kan vara en orsak till att svidknottet som tidigare inte påträffats i landet nu visat sig finnas här och frågan är om svidknottet även finns i Norrland:

--Man är inte säker på det, man håller på att göra en inventering, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) gör en inventering i norrland för att se om knottet finns här, det säger Annelie Grip-Hansson.

Men du tror att det finns här, svidknottet?

--Ja jag tror att de finns här, jag är nämligen allergisk mot svidknott och har blivit biten av konstiga knott och fått svullna ögon och läppar och så. Men det är inte säkert, men vi får se vad SVA säger om man hittar knotten eller inte, det säger Annelie Grip-Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".