Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommunerna lämnar över ansvar till föreningarna

Publicerat onsdag 21 maj 2003 kl 19.09
I framtiden blir det vanligare att föreningslivet svarar för såväl finansiering som drift av kultur- och idrottsanläggningar.
Utvecklingen är entydig, konstaterades det på ett seminarium arrangerat av Kommunförbundet och Riksidrottsförbundet idag. Allt fler idrottsanläggningar tas över och nya byggs också i regi av föreningar. Det finns sedan lång tid tillbaka mängder av föreningsägda fotbollsplaner och ridanläggningar runt om i Västerbotten. Men även ansvaret för inomhusarenor tas i allt större utsträckning över av idrottsföreningar. IFK Umeå med sitt Badmintonstadion var bland de första i länet tillsammans med Umedalens IF som byggde idrottshallen Musköten, väst på stan i Umeå. Ove Nordin är kanslichef på Umedalens IF och han säger att det varit slitsamma år. Men utan föreningens engagemang hade Musköten inte funnits, tror han. Frågan är då om kommunerna i framtiden kan utveckla eller ens upprätthålla den standard som funnits på anläggningar utan hjälp från idrottsföreningar. John-Gunnar Jönsson som är kultur- och fritidschef i Lycksele tror inte det. - Men det finns en gräns för var man kan lägga ansvaret. Vid stora komplicerade anläggningar kan det bli ett bekymmer för föreningarna, att man helt enkelt knäar, säger John-Gunnar Jönsson till P4 Västerbotten.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.