Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Radiokocken 23 maj 2003

Publicerat fredag 23 maj 2003 kl 11.51
Gravad oxfilé, Kokt lax eller öring samt Glass med rårörda lingon.
FÖRRÄTT 4 Port GRAVAD OXFILÉ INGREDIENSERNA: 300 g fin oxfilé 1 1/2 del socker 1 del salt Cirka 20 krossade vitpepparkorn 2 msk hackade persiljestjälkar 4 cl konjak TILL SÅSEN: 2 dl Creme Fraiche 1 1/2 msk Dijonsenap 2 msk av vardera hackad dragon, persilja, gräslök TILLAGNINGEN: Börja med att blanda samman socker, salt och vitpeppar. Gnid sedan in köttet ordentligt med detta och lägg det i en lämplig skål. Slå även på lite av blandningen när köttet är lagt i skålen. Låt detta stå framme till det hela har börjat att safta sig. Sedan är det dags att slå på konjaken. Täck över skålen och ställ in i kylen där den bör få stå i ca tre dygn. Vänd gärna köttet nån gång då och då under denna tid. Gör sedan såsen några timmar innan det ska serveras, Lägg upp tunna skivor av köttet på tallrikar och sås vid sidan av. Garnera gärna med lite fräscha örter. VARMRÄTT 4 Port KOKT LAX ELLER ÖRING INGREDIENSERNA: Cirka 1,2 kg fisk TILL LAGEN: 6 dl vatten 1 lök 1 skivad morot 1 skivad purjo 6 lagerblad 6 kryddpepparkorn 6 vitpepparkorn 2 kryddnejlikor 3 st dillkvistar GÖR SÅ HÄR: Börja med att blanda allt till lagen och låt detta koka i cirka 10 minuter. Låt gärna detta svalna en aning innan den fisk som ska kokas läggs ner. Låt detta stå och småsjuda i ca 20 minuter och sedan får det gärna stå ett tag på eftervärmen. Det är viktigt att det inte står och kokar utan bara sjuder. Servera genom att lägga fisken på fat och garnera med fin dill och citronskivor. Servera gärna skirat smör med riven pepparrot och kokt mandelpotatis till. Tunnbröd med god ost är nästan ett måste. DESSERT 4 Port GLASS MED RÅRÖRDA LINGON INGREDIENSERNA: 3 st äggulor 1/2 dl vaniljsocker 3 dl vispgrädde 4 msk rårörda lingon 4 goda kex eller rån Något grönt att garnera med GÖR SÅ HÄR: Om man känner sig lite lat så går det naturligtvis att köpa färdig vaniljglass men det är roligare att göra den själv. Börja då med att göra glassen dagen före den ska användas. Vispa äggulor och vaniljsocker mycket pösigt. Vispa grädden tjock och vänd ner den i äggsmeten. Man kan om man vill blanda ner de rårörda lingonen i denna glassmet eller lägga på dem på glassen när det hela serveras. Häll glassmeten i en bunke och ställ in den i frysen över natten. När detta serveras så läggs glassen i portionsskålar och lingonen på glassen ett kex eller rån samt garnera med grönt blad.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.