Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora risker med tidig hemgång

Publicerat fredag 6 juni 2003 kl 10.43
Livshotande hjärtfel upptäcks inte innan mamma och barn lämnar BB. På åtta år ökade andelen oupptäckta hjärtfel, hos bebisarna, från 12 till 30 procent.
Under samma period blev det också mer vanligt med tidig hemgång. Idag lämnar varannan mamma sjukhuset inom 48 timmar. En kritisk tidpunkt i barnets utveckling är de första dygnen, när förbindelsen mellan lungpulsådern och kroppspulsådern stängs. För barn med vissa hjärtfel det kan bli förödande om de inte snabbt får vård. Därför undersöker forskarna nu nu metoder att hitta barnen med hjärtfel innan de går hem. Att mäta blodets syresättning bara genom en mätare mot huden, är en av metod som hittills visat sig lovande, säger barnhjärtläkaren Jan Sunnegårdh i Göteborg. Det är inte bara hjärtfel som riskerar att förbli oupptäckta innan barnet lämnar BB. Det gäller också gulsot, sjukdomar som rör ämnesomsättningen och inte minst allmän blodförgiftning - där symptomen kan komma fort, vara dramatiska och i värsta fall leda till döden.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".