Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringsrättens ordförande överens med de överklagande i Botniabanefallet

Publicerat fredag 12 december 2008 kl 06.51

Det var regeringsrådet och ordföranden i Regeringsrätten, Susanne Billum, som hade avvikande mening i Botniabanefallet och ville upphäva regeringens beslut.

Regeringsrättens majoritet fastställde i en dom på 12 sidor regeringsbeslutet från 2007 om järnvägsplanen genom Natura2000-området i Umeå. Men här handlar det om grundlagen, anser regeringsrådet:

Regeringsrådet och regeringsrättens ordförande intar samma hållning som markägarnas advokat gjorde i P4 Västerbotten - att det handlar om den svenska grundlagen. Det finns alternativa möjliga sträckningar för järnvägen - och de har anskrivts endast med hänvisning till tidsbesparing och ekonomi som inte är giltiga enligt miljöbalk och EU-lagstiftning för Natura 2000-områden Därför måste invändningarna mot projektet kunna prövas i en rättsprocess - och inte avvisas med hänvisningen till att regeringen fattat ett beslut, anser regeringsrådet Susanne Billum.

De fyra ledamöterna i regeringsrättens majoritet resonerar att så stora och dyra projekt som järnvägar måste börja med tidiga regeringsbeslut, för bara regeringen har den överblicken och de befogenheter som krävs. Därför går det inte heller att medge överklagningar av regeringsbeslut i miljömål av den här omfattningen som i normala domstolsprocesser, anser de.

Likadant resonerar både miljödomstolen och miljööverdomstolen som i sina domare under de gångna åren hävdat att de inte kan ompröva regeringens tillåtlighetsbeslut från 2003.

Men här har regeringsrådet en helt avvikande åsikt. Susanne Billum tar fasta just på att man måste kunna överklaga och överpröva alla juridiska beslut - inte minst i miljöfrågor - för så ser svensk lagstiftning ut. I det här fallet finns det också relevanta invändningar som bör prövas. Hon anser därför att regeringens beslut att godkänna järnvägsplanen 2007 borde upphävas för att en rättsprövning skall kunna ta vid.

Regeringsrådet Susanne Billum vill inte medverka själv i radio - för det skulle kunna uppfattas som att hon går i polemik mot sina kolleger via media. Men om den juridiska frågan är hon helt överens med de överklagande.

Reporter Tommy Engman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".