Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Länet

Vårdrelaterade infektioner minskar

Publicerat måndag 15 december 2008 kl 11.38

Vårdrelaterade infektioner som patienter kan drabbas av vid sjukhusvård har minskat något i länet. Det visar den senaste mätningen, Sveriges kommuner och landsting (SKL) gjorde i november i år.

Mätningen görs under en dag på alla sjukhus och Anders Johansson vårdhygienläkare inom Västerbottens läns landsting tycker att det är viktigt att uppmärksamma problemet:

-Jag tror att det är bra att man sätter fokus på de här frågorna, det är det som är huvudsaken. Det är inte enkelt att åtgärda det här. Men genom att se problemet så ökar chansen att man förbättrar sig.

De allra vanligaste infektioner som patienter kan drabbas av vid sjukhusvård är urinvägsinfektion och lunginflammation.

I maj hade 12,8 procent av patienterna inom kroppssjkuvården en vårdrelaterad infektion och vid novembermätningen hade det minskat till 11,3 procent. Det är nära riksgenomsnittet, 11 procent.

För att minska risken för infektioner ses användningen av antibiotika över och vårdhygienen har skärpts och sjukvårdens kampanj ”rena händer i vården” är ett sätt att minska infektionsrisken.

Mer som kan göras är att minska användningen av urinkatetrar och förbättra rutinerna vid operationer, säger Anders Johansson:

-Det finns olika sätt att tvätta innan operationer och det finns olika sätt att öppna vid operation och försluta huden.

-Det finns olika typer av antibiotikaanvändning under operation för att förhindra att det blir infektion så kallad antibiotikaprofylax.

Även rutiner under operation ses över och viktigt är att inte patienten blir kall under operation för att motverka infektionsrisken.

Anders Johansson radar upp en rad kliniker där man redan idag ser över operationsrutinerna;

-Thoraxkirurgienheten som noggrant går igenom sina rutiner. En annan enhet här på regionsjukhuset är neurokirurgenheten med mål att minska infektionsfrekvensen.

Reporter Inga Korsbäck

inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".