Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Dubbel behandling halverar risk att dö

Publicerat tisdag 16 december 2008 kl 07.11

För män med den mer aggressiva formen av prostatacancer halveras risken att dö om patienten får både strålbehandling och hormonbehandling. Det visar en stor studie som letts av umeprofessorn Anders Widmark.

Den stora svensk-norsk studie publiceras av den medicinska tidsskriften The Lancet idag. Anders Widmark, överläkare och professor i onkologi vid Umeå Universitet har lett studien och tror att den nya forskningen kommer att förlänga livet för många män med prostatacancer:

– Jag tror att det kommer att bli en grupp patienter som tidigare bara fått hormonbehandling som också kommer att få strålbehandling nu. Och det är dom väl värda för då har de större chanser att få ett bra liv de tio år som finns framåt.

Studien som nu webbpubliceras av The Lancet omfattar 880 patienter vid ett 40-tal kliniker i Sverige och Norge som fått behandling för den mer aggressiva formen av prostatacancer. För den här gruppen patienter finns det risk att cancern spridit sig ut i hela kroppen - och hittills har läkarna varit osäkra på hur mycket det då hjälper att stråla själva tumören, säger Anders Widmark:

– Det finns en tradition att man bara sätter in hormonbehandling och att det räcker med det. Men nu har den här nya studien visat att det verkligen är värdefullt att också ge en lokal behandling och därmed också förlänga livet för de här patienterna.

När forskarna under tio år har jämfört dom som bara fått hormonbehandling med dom som också fått strålbehandling har dom sett att chansen att överleva är dubbelt så stor för de som fått båda behandlingarna. I den första gruppen var dödligheten 24%, i den andra 12%. Åke Pramstig är en av patienterna som fått båda behandlingarna:

– Cancer i första hand är ju tankarna att nu är det snart slut då, det är det första som kommer till en, att ska livet vara slut nu. Jag hade turen då tydligen som det visar sig nu att hamna i att få den här dubbelbehandlingen

Än mer anmärkningsvärd är skillnaden när det gäller det läkarna kallar PSA-återfall – när blodprov indikerar att cancern kommit tillbaka. Av dom som bara fått hormoner fick tre av fyra återfall under tioårsperioden – bland dem som också fått strålning bara en av fyra.

I Sverige får nästan 10 000 män varje år diagnosen prostatacancer – omkring 2000 av dem kan vara aktuella för den här behandlingen – och även om många redan nu får både hormoner och strålning så tror Anders Widmark att den nya forskningen kommer att leda till att fler män får det:

– Jag hoppas att det blir fler män som får mer liv kvar trots att dom har en aggressiv prostatacancer, att man ska använda den här behandlingen och begränsa risken att man ska återfå sin sjukdom.

Reporter: Anna Burén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".