Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Medicinkontroll på apoteken

Publicerat tisdag 23 december 2008 kl 11.10
Receptkontroll på apoteken att vänta. Arkivfoto: Fredrik Persson/PRB.

Apoteket vill införa ett nytt kontrollsystem för att undvika felmedicinering av patienter.

Systemet ska granska alla recept som läkare skriver ut och slå larm om felmedicinering och för höga doser. Apoteket vill på det här sättet höja patientsäkerheten.

Problemen med felavändning av läkemedel är välkända - en studie från Karolinska sjukhuset visar att nästan var tredje patient som sökte vård vid medicinakuten under en månad hade läkemedelsrelaterade problem.

Och det är det här som Apoteket vill komma åt. Det nya systemet går ut på att varje recept som en läkare skriver ut körs genom en databas som kollar av vilka andra läkemedel patienten har - en överblick som läkarna själva inte kan få på något enkelt sätt. När systemet upptäcker tillexempel för höga doser slår det larm.

Yngve Gustafsson, professor och överläkare vid Universitetssjukhuset i Umeå, sitter med i det kliniska råd som jobbar med hur det hela ska fungera:

- Det här kommer att höja kvaliten av läkemedelsbehandling för framförallt äldre människor, minska risken för dubbelmedicinering, minska risken för olämpliga kombinationer av läkemedel, minska risken för överdosering, bättre behandling av patienten, mycket stora besparingar för samhället.

Systemet används redan i USA och Apoteket har under året anpassat det svenska förhållanden. Under våren ska det provköras på ett antal apotek och en utredning i frågan kommer att hamna på regeringens bord inom kort. Michael Camitz som leder apotekets projekt hoppas att det ska kunna sjösättas i sommar i samband med omregleringen av apoteket.

Men Eva Nilsson Bågenholm, Sveriges Läkarförbund tycker att man istället borde satsa på att ge läkarna bättre möjlighet att göra rätt från början.

- Det är ett väldigt kostsamt system som apoteket tar fram och jag hade hellre sett att de investeringar som används på apoteket istället användes för investeringar i hälso och sjukvårdens datasystem så att vi snabbt skulle kunna få fram en läkemedelsjournal där läkaren ser alla läkemedel som patienten står på.

Men Yngve Gustafsson ser ingen orsak att vänta:

- Självklart är det det man ska arbeta med på sikt. Men de här bristerna har vi känt till i massor av år och nu har man på kort tid kunnat utveckla det här systemet och det kan sjösättas omedelbart, det andra kommer att ta många år att utveckla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".