Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västerbottens län

Oenighet om satsning på att korta vårdköer

Publicerat tisdag 24 februari 2009 kl 08.54

Landstinget lyckades under 2008 bra med att förbättra sjukskrivningsarbetet och som belöning fick landstinget 36 miljoner kronor från staten. Landstinget har bland annat förbättrat rutinerna för läkarintyg och tillsammans med Försäkringskassan och andra instanser har man arbetat för att sänka antalet sjukdagar i länet. 

Landstinget använder nu 18 miljoner av tillskottet för att förbättra tillgängligheten och korta vårdköerna.

Lyckas landstinget före 1 december i år (2009) klara av att leva upp till vårdgarantin, att 90 procent av patienterna får besöka specialistläkare eller få en åtgärd/behandling inom tre månader, så kan landstinget som belöning få tillbaka 30 miljoner kronor från regeringens ”kömiljard”.

Kömiljarden är en satsning under tre år för att korta vårdköerna och en miljard ska fördelas mellan landstingen varje år.

För att korta vårdköerna satsar Västerbottens läns landsting i år 22 miljoner kronor och det mesta går till att operera och behandla fler västerbottningar.

Men den borgerliga alliansen ville skjuta till ytterligare 8 miljoner kronor.

Landstingsdirektör Sofie Edberg tror inte att de extra pengarna skulle göra det möjligt att göra fler operationer i länet eftersom det saknas personal, men för 8 miljoner kronor mer skulle landstinget kunna köpa operationer från andra landsting och vårdgivare.

2008 betalade landstinget 16 miljoner kronor till andra landsting för att klara vårdgarantin och enligt Ann-Christin Sundberg chef för den specialiserade sjukvården i länet är det dyrare för landstinget att skicka patienter till andra landsting.

Landstinget har som mål att under 2010 klara nybesök hos läkare samt åtgärd/behandling inom två månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".