Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Krisuppgörelse med lönesänkning

Publicerat måndag 2 mars 2009 kl 14.35

Undantagstillstånd råder på stora delar av svensk arbetsmarknad. I dag har arbetsgivare och fack inom industrin kommit överens om en krisuppgörelse som i praktiken innebär lönesänkning på upp till 20 procent istället för varsel om uppsägningar.

IF Metalls ordförande Stefan Löfven motiverar den historiska uppgörelsen med att svensk ekonomi och arbetsmarknad ”befinner sig i den värsta kris som vi har upplevt”.

Överenskommelsen gäller inom bland annat inom teknik, metall och gruv. I stället för att varsla om uppsägning ska företaget och facket lokalt komma överens om ledighet och utbildning. Ersättning blir minst 80 procent av den faktiska lönen.

Kan användas vid Volvo-förhandlingar
På Volvo lastvagnar i Umeå säger verkstadsklubbens vice ordförande Jan-Olov Carlsson att uppgörelsen kan bli ett bra verktyg.

I morgon (tisdag) ska fack och arbetsgivare lokalt träffas för att diskutera uppsägningsvarseln.
– En omedelbar tanke är att det här skulle kunna innebära att vid morgondagens förhandlingar dras samtliga varsel tillbaka, de 610 varsel vi sitter och förhandlar om, säger Jan-Olov Carlsson.

Undantagstillstånd
Facket kallar överenskommelsen för ett undantagstillstånd som ska gälla tills vidare med tre månaders uppsägningstid, dock längst till och med den 31 mars 2010.

– Vi är inne i en extremt djup kris och står nu inför en andra våg av uppsägningar, säger Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe till TT.

– Därför har det varit viktigt att hitta alternativa vägar. Det är viktigt för de anställda för att försöka undvika uppsägningar och för företagen ger det en möjlighet att anpassa kostnaderna.

Lokala överenskommelser
Avtalet förutsätter lokala överenskommelser om ledighet och utbildning som sker i stället för ordinarie arbete. IF Metall har räkneexempel där ett företag inför ledighet en halv dag i veckan. De anställda får då lägst 90 procent av lönen.

I ett annat företag där man arbetar i två dagar, har utbildning i en dag och är lediga två dagar får de anställda 80 procent av lönen.

Hundratusentals omfattas
Avtalet tecknades på måndagsförmiddagen och gäller från och med nu. Enligt förhandlingschef Veli-Pekka Säikkälä omfattar det ungefär fyra av fem medlemmar i IF Metall.

Teknikföretagen har 3 400 medlemsföretag med 300 000 anställda, varav 60 procent är metallare. Ytterligare fyra arbetsgivarorganisationer har skrivit på uppgörelsen, de representerar närmare 2 000 företag med drygt 135 000 anställda, Gruvornas arbetsgivareförbund, Industri- och Kemigruppen, Stål och Metall samt Svemek.

Enskilda får ta risken
Någon motsvarande uppgörelse för tjänstemännen inom industrin finns inte. Cecilia Fahlberg, förbundsordförande för Unionen, har förståelse för att IF Metall sluter denna uppgörelse i det krisläge som råder inom industrin just nu. Men hon ser ingen anledning att göra samma eftergift för Unionens cirka 500 000 medlemmar i det privata näringslivet. – Det enda vi vet säkert är att det är den enskilda individen som får stå för hela risken. Det finns konsekvenser som vältras över, som a-kassa, pension och andra delar i trygghetssystemet, säger hon till TT.

Sven-Erik Österberg, Socialdemokraternas talesman i arbetsmarknadsfrågor, hävdar att industrisektorn under hela vintern efterlyst insatser från Arbetsförmedlingen av det här slaget, som utbildningssubventioner till hårt utsatta företag.
– Det är industriarbetarna som får ta hela smällen av att konjunkturen viker. Regeringen gör ingenting.

– Det här är en uppgörelse som är en del av partsautonomin och den kommenterar vi inte. Regeringen har hela tiden hållit linjen att allt som har med lönebildningen att göra är parternas ansvar, och därför har regeringen inga kommentarer till uppgörelsen, säger Mårten Wennberg, stabschef hos arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".