Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dyrt med bättre vatten

Publicerat tisdag 3 mars 2009 kl 15.41

Det kommer att kosta mångmiljonbelopp att uppfylla EU: s Vattendirektiv här i länet. Redan ett första steg att närmare undersöka kvalitén på sjöar och vattendrag blir dyrt. Det framgår av de planer Vattenmyndigheten skickat ut på remiss.

Vi tycker att vi har gott om rent vatten, ja ett överflöd med sjöar och mäktiga älvar här i norr. Men kartorna i det åtgärdsprogram som Vattenmyndigheten i Luleå i samarbete med Länsstyrelserna i Norr- och Västerbotten lagt ut på remiss lyser rött.

Det finns hur mycket som helst att göra för att förbättra vattenkvalitén som påverkats av timmerflottning, vattenkraft och gruvor. Exempelvis i den hårt exploaterade Skellefteälvens vattenområde är det mesta dåligt enligt vattendirektivets kvalitétsnormer. Högsta ekologiska vattenstatus enligt EU:s normer finns nästan bara i de obrutna fjällområdena.

Direktivet säger att alla vatten så långt möjligt ska ha god ekologisk status år 2015. Men enligt förslaget till åtgärdsplan är ambitionen i de flesta fall endast att undersöka, dokumentera och ta prover. Redan det till stora kostnader. I något fall kan man uppskatta vad en verklig åtgärd skulle kosta. Exempelvis en av Västerbottens svårast metallförgiftade sjöar Hornträsket skulle kosta 10 miljoner att åtgärda enligt gruvbolaget Bolidens egna beräkningar.

Reporter Örjan Holmberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".