Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Samenet hotas av nedläggning

Publicerat söndag 8 mars 2009 kl 13.19

Framtiden för den förut så populära samiska internetportalen SameNet är osäker. SameNet har fungerat som en samlingsplats för samer från hela Norden, men de tidigare ägarna vill inte längre hålla i sajten. Det kan nu bli Svenska samernas riksförbund, SSR som tar över driften, men fortfarande saknas pengar.

-----------------------

Internetportalen SameNet har under lång tid varit en mötesplats och diskussionsforum för samer i alla åldrar, från hela det samiska området. Men den förr så populära nätportalen har de senaste åren tappat hälften av de användare den en gång haft, och gått från 6 00 till 3 000 medlemmar.

Nu vill Svenska samernas riksförbund, SSR, ta över driften.

- Vi ser att det bör få leva vidare, därför att det är en av de få kommunikationsredskap som finns på internet där du kan använda samiska, säger SSR:s förbundsdirektör Anders Blom.

Det är nu många som hoppas att SameNet ska förnyas och kunna återgå till att vara den stora webbplats den en gång var. Och det är bra att Samernas utbildninscentrum i Jokkmokk som fram till nu drivit den kastat in handduken. Det tycker iallafall en av SameNets trogna användare, Mikael Pirak.

- Från början var SameNet fantastiskt, för då nådde man alla med den, men de har misskött systemet.

Är det då så viktigt att SameNet lever kvar?

- Jag tror att många har lärt oss att hitta varandra i den samiska världen via SameNet, så på så sätt så fyller det en stor funktion.

Sara Aira Fjellström, som också har en SameNet-adress, men slutat använda den, är av liknande mening.

- Ska den se ut som i dag så tycker jag inte att det är viktigt. Fast det är klart, om SSR har en bra vision om vad de ska göra med den kan det bli bra.

Sara Aira Fjellström hoppas att SSR gör nåt nytt av Samenet och gå bort från de gamla mallarna som man alltid hållt sig till. Och att SameNet inte kan fortsätta se ut som i dag, håller Anders Blom på SSR med om.

- Jag tror att vi måste fundera i förhållande till ungdomar, kan man intressera även yngre att använda Samenet eller känns det för mossigt.

Men för det krävs pengar från sametinget. Om inte SSR får pengar från Sametinget så ger de upp SameNet, säger Anders Blom.

Reportrar Elin-Anna Labba och Thomas Sarri, SR Sameradion

elin-anna@labba.se

thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".