Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

A-kasseregler hot mot deltidsbrandmän

Publicerat onsdag 11 mars 2009 kl 06.07

Regeringens deltidsbegränsningsregler i a-kassan börjar nu märkas av. Reglerna innebär att deltidsarbetslösa får a-kassa upptill maximalt 75 dagar, efter det måste dom skaffa ett heltidsjobb. Nu är det allt fler som når 75-dagarsgränsen.

En yrkesgrupp som är extra utsatt för de nya reglerna är deltidsbrandmännen. Krister Nygren har jobbat i Bygdsiljum som brandman i sex år, men han har nu varslats från sitt ordinarie jobb som skogsmaskinförare.

- Det kommer att bli problem med brandjobbet när varslet träder i kraft eftersom jag förlorar stämpeldagar och mitt deltidsarbete kommer att räknas som extrainkomst, säger Krister Nygren.

Om varslet träder i kraft från heltidsarbetet tänker Krister Nygren ändå försöka hitta en lösning så han kan fortsätta som deltidsbrandman. Han pratar om att börja studera för att kunna fortsätta inom räddningstjänsten. Men många tänker inte som Krister. Ett stort antal brandmän har varslats från sina ordinarie jobb, kommer att förlora full ersättning från a-kassan och sluta som deltidsbrandmän. Och deltidsbegränsningsreglerna i a-kassan kommer att påverka räddningstjänsten i Bygdsiljum.

- Vår styrka kommer att minska och det påverkar hela bygden. Redan i dag har svårt att rekrytera och deltidsbegränsningsreglerna gör det inte enklare, säger Urban Persson som är kårchef i Bygdsiljum.

I februari uppvaktade Sveriges brandmän regeringen. Önskan var att landets deltidsbrandmän ska undantas från deltidsbegränsningsreglern. Regeringen ska svara den tredje april och Krister Nygren hoppas på positivt besked då:

- Vi vill få samma undantag från reglerna som yrkesfiskarna har fått, säger Nygren.

Så mycket att hoppas på har dock inte deltidsbrandmännen om man får tro arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin.

- Vi har redan generösa a-kasseregler för deltidare och det finns ingen anledning att ändra på dem, säger Littorin.

Reportrar Tommy Karlsson Ravström och Åza Meijer.

aza.meijer@sr.se

tommy.karlssonravstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".