Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Låg temperatur kan vara smittoorsak

Publicerat tisdag 5 augusti 2003 kl 09.07
För låg temperatur vid matlagningen, det kan vara orsaken till att nio personer smittats av salmonella på en restaurang i Umeå.
De drabbade åt av en grillbuffé på en restaurang för två veckor sedan. Smittskyddsenheten skickar nu ut en enkät till de 195 restauranggästerna Enligt miljökontoret i Umeå måste råvaror hettas upp till 72 grader innan eventuella salmonellabakterier dör. När det gäller grönsaker är det viktigt att skölja ordentligt. Restaurangägaren Jerker Jeremias tror att det är köttet som var boven i dramat. Eftersom det trots allt var så få som blev sjuka, så tyder det på att det kan ha varit en omgång kött som inte blev tillräcklligt upphettad, säger han. - Det är ju så populärt nu att laga mat på låg temperatur under lång period för att behålla vätskan och saftigheten. Då kan man ju missa i temperaturerna. Men nu blir det lite torrare men ska vara fritt från salmonella, säger Jerker Jeremias.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.