Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kraftsamling mot organiserad brottslighet

Publicerat tisdag 17 mars 2009 kl 14.37

Västerbotten är en av åtta platser i Sverige där en kraftsamling mot grov organiserad brottslighet ska göras. Länspolismästaren Krister Sandqvist tycker det är helt rätt att satsningen görs i länet.

- Jag tycker vi får ett kvitto på att vi gör ett bra jobb i polismyndigheten. Jag ser det också som värdefullt att vi ska kunna göra kraftsamlingar mot den här typen av kriminalitet. Det räcker inte bara med de här resurserna, men det är en bra start för att kunna sätta igång insatser mot den här typen av kriminalitet, säger Krister Sandqvist, länspolismästare hos polisen i Västerbotten.

Den organiserade brottsligheten är något som har ökat både i landet och i Västerbotten, säger han.

- Definitivt! Det hänger ihop med många olika orsaker, men den har ökat i Sverige under den senaste 10-års perioden. En av orsakerna är den ökade globaliseringen, där det hela tiden gäller att hitta nya marknader för de kriminella att tjäna pengar.

Marknaderna för organiserad brottslighet är bland annat narkotikabrott, människohandel och maffiametoder vid utpressning och hot.

För att sätta stopp för den formen av brottslighet ska polisen nu rekrytera 200 personer, som ska ingå i aktionsgrupper på åtta olika platser i landet. Dessutom ska Regionala underrättelsecentra bildas, där polisen samarbetar med Åklagarmyndigheten, Tullen, Skattemyndigheten med flera. Allt ska vara klart till den sista juni och i Umeå bildas den nordligaste aktionsgruppen. Tio personer ska ingå och arbeta i den - ett arbete som kan innebära hot mot personalen och en hel del risker.

- Ja, det har vi sett exempel på, främst i södra delarna av landet. Det gäller att vara medveten och göra noggranna riskanalyser när vi ger oss igång och ska göra insatser, säger Krister Sandqvist, länspolismästare hos polisen i Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".