Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu ska magsjukan kartläggas

Publicerat onsdag 6 augusti 2003 kl 16.44
Forskare ska ta reda på hur stor del av magsjukan som beror på infekterad kyckling. Bakterien campylobacter orsakar diaréer och kramper som kan pågå i flera veckor.
Varje år blir mellan 7 000 och 8 000 svenskar magsjuka sedan de infekterats av tarmbakterien campylobacter, de flesta smittas utomlands. Bakterien kan finnas i kyckling, och därför ska man tillaga kyckling tills köttsaften är helt klar. Nu ska smittskyddläkarna samla in prover från 300 sjuka i fyra städer, och samtidigt ta hundratals prover på kyckling i butiker i samma städer. På så sätt ska man ta reda på om kycklingarna är boven bakom sjukdomsutbrotten. Andra tänkbara smittokällor är utomhusbad, privata brunnar och vatten från bäckar och sjöar. En kartläggning som Livsmedelsverket gjorde i fjol i 167 kommuner visade att var femte svenskproducerad, färsk kyckling innehöll campylobacter. Fem procent av den svenska frysta kycklingen, och tio procent av den danska, var smittad.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.